​Dag van de Landbouw: bezoek druivenserres en wijnkelders Soniën​

17.09.2017
In categorie

Volg een rondleiding in de druivenserre met uitleg over de snoeiwijze, de teelttechniek en de biologische bestrijding van de ziekten bij de teelt van de Vlaams-Brabantse tafeldruif. Nadien daal je af naar de wijnkelder waar duizenden flessen in caveaux liggen opgestapeld.


Het bezoek aan de druivenserre bestaat uit een rondleiding met uitleg over de snoeiwijze, de teelttechniek en de biologische bestrijding van de ziekten bij de teelt van de Vlaams-Brabantse tafeldruif.

Nadien daal je af naar de wijnkelder waar duizenden flessen in caveaux liggen opgestapeld. Hier rijpt de wijn in tonnen met een inhoud van 6000 liter. Vooral de schuimwijnbereiding krijgt bijzondere aandacht. Je maakt onder meer kennis met ambachtelijke toestellen voor het bottelen, stoppen, flessenschudden, uitlogen, museleren, capsuleren en doseren.

Wijn degusteren en kopen kan natuurlijk ook! Er zijn biologische tafeldruiven, druivensap, wijn, schuimwijn en aperitiefwijnen te koop.

Van druif tot sap en wijn

Filip en Pips Luppens zetten in 1978 de activiteiten van de coöperatieve vennootschap ISCA voort. Eerst werd een wijnkelder uitgegraven en later kwam er een winkel met ontvangstruimte. De oude druivenserres werden gerenoveerd. In 2000 kwam er een computergestuurde klimaatregeling en schakelden ze over naar de bioteelt.

Sinds 2003 verkoopt dit bedrijf de ‘Soniëndruiven’ met het Biogarantielabel. In 2008 kregen ze ook het Europese BOB-label, wat staat voor ‘beschermde oorsprongsbenaming’.

Meer info.

Locatie

Druivenserre Soniën
Brusselsesteenweg 538, 3090 Overijse

Datum/tijdstip

Zondag 17 september van 10u tot 18u

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.