​Denkdag Voedsel Anders: agro-ecologie & economie

19.10.2017

Voedsel Anders organiseert op 19 oktober een denkdag met een economische kijk op agro-ecologie. We gaan in debat over de economische ideeën en knelpunten die een grootschalige transitie naar agro-ecologie tegenhouden, zowel bij ons als in het Zuiden.


  • "Hoe gaan we 8 miljard monden voeden met agro-ecologie?”
  • "Export biedt ons een positieve agrohandelsbalans."
  • "Keuterboerkes doen onze economie niet draaien.”
  • "Het huidige landbouw- en voedselsysteem stelt wel veel mensen te werk.”

Klinken deze uitspraken jou bekend in de oren? Voedsel Anders organiseert op 19 oktober een denkdag met een economische kijk op agro-ecologie. We gaan in debat over de economische ideeën en knelpunten die een grootschalige transitie naar agro-ecologie tegenhouden, zowel bij ons als in het Zuiden.

Wat zijn de knelpunten? Wat is er nodig voor een transitie naar een agro-ecologisch voedselsysteem? Welke rol kunnen onderzoekswereld en beleid op zich nemen? Hoe kunnen initiatieven van onderuit gestimuleerd worden?

>> Deelnameprijs: € 20
>> Schrijf je in via deze link. Inschrijven kan tot 5 oktober.

Programma

09u30 - Onthaal

10u00 - Verwelkoming door Kurt Sannen (voorzitter BioForum) en Tim De Roeck (directeur Solidagro)
10u15 - Transitie naar agro-ecologie (Esmeralda Borgo, BioForum)
10u35 - Van uniformiteit naar diversiteit: hoe de shift van industriële landbouw naar een agro-ecologisch voedingssysteem realiseren? (Nick Jacobs, International panel of experts on sustainable food systems)
10u55 - Agro-ecologie: welke knelpunten ondervinden boeren in het zuiden? (Renmin Vizconda, Philippine Network for Food Security Programs)
11u40 - Reacties uit het middenveld en debat met het publiek
12u40 - Toelichting bij namiddaggedeelte
12u55 - Uit de praktijk gegrepen: catering: lock-ins en oplossingen (Stefanie Devloo, Solidagro en Benny Vandevelde, Wervel)

13u15 - Lunchen met LEF

14u15 - Werkgroepen
15u30 - Conclusies werkgroepen (plenair) en debat

16u30 - Einde

Locatie

La Foresta
F. Prosperdreef 9, 3054 Vaalbeek

Datum/tijdstip

Donderdag 19 oktober, van 9.30u tot 16.30u

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal natuurlijke additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, chemische pesticiden of ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.