Weekendcursus humisme in Vlaamse Ardennen

20 - 21.05.2017

In het weekend van 20 en 21 mei 2017 geeft Marc Siepman, de Nederlandse ambassadeur van het bodemleven, een cursus over de bodem op het idyllische Hof ter Wilgen in Viane in de Vlaamse Ardennen. Hof ter Wilgen past permacultuur toe en momenteel wordt er een voedselbos aangelegd. Een ideale locatie om naast de theorie ook de praktijk in te duiken.


We gaan alle stof uit de basiscursus humisme behandelen. Je leert bij over de structuur van de bodem, de mineralen en de textuur. Je maakt kennis met de schoonheid en de complexiteit van het leven in de bodem, en hoe dat allemaal vernuft met elkaar verbonden is via het bodemvoedselweb. En dat ze daar met zeer veel onder onze voeten aan het krioelen zijn. Samen met Marc zal je ontdekken dat evenwichtige voeding niet alleen voor ons, maar ook voor de planten belangrijk is. En waarom je beter ver weg blijft van kunst- of drijfmest.

Vind je dat allemaal wel een beetje spannend en ben je daar nog niet mee vertrouwd? Prima: de cursus richt zich net naar mensen met een beperkte kennis van de bodem!

Alles wat we buiten kunnen vertellen, zullen we buiten behandelen, voor zover het weer dat toelaat. Daarbij voorzien we ook een rondleiding in de prachtige permacultuurtuin van Hof ter Wilgen (door Judith Postelmans) en het nieuwe voedselbos in aanleg (door Esmeralda Borgo). 's Middags doen we telkens een potluck. Als iedereen iets meeneemt (graag uit de eigen tuin of biologisch), dan kunnen we vast wel iets lekkers samenstellen. (En, wie weet, kunnen we vervolgens heerlijke recepten uitwisselen!)

Omdat we niet meer dan twintig deelnemers kunnen accepteren en omdat Marc van het verre Deventer moet komen, geldt voor dit weekend een minimumbedrag van 50 euro per deelnemer. Als deelname een probleem is door de hoogte van het geldbedrag, neem dan even contact op met Marc (marc@gevoelvoorhumus.nl).

Inschrijven doe je door je aan te melden op http://humisme.nl/aanmelden/. Je bent pas definitief ingeschreven nadat je 50 Euro hebt overgemaakt op het volgende rekeningnummer BE36 9792 4665 9281 van Judith Postelmans, Maroiestraat 10, 9500 Viane, met vermelding van je naam en “cursus humisme”.

De cursus wordt georganiseerd door Esmeralda Borgo en Hof ter Wilgen, in samenwerking met natuur- en milieuvereniging De Mark en Marc Siepman.

Hof ter Wilgen is tevens een B&B en een camping (met een vakantiehuis en en yurt), het is mogelijk om te overnachten. Voor de prijzen, neem contact op met Judith Postelmans, +32(0)473 31 30 47.

Meer info:

  • Over Marc Siepman (marcsiepman.nl) en zijn cursus (humisme.nl);
  • over Hof ter wilgen ( www.hofterwilgen.be);

Locatie

Hof ter Wilgen
Maroiestraat 10, 9500 Viane

Datum/tijdstip

Zaterdag 20 en zondag 21 mei

Prijs

50 euro

Facebook evenement

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal natuurlijke additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, chemische pesticiden of ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.