Workshop: De zaak van de grond (Muizen)

22.04.2017
In categorie

We nodigen je uit om samen met De Landgenoten ‘De zaak van de grond’ uit te spitten! Meer en meer burgers willen weten waar hun voedsel vandaan komt. Lokale afzet zit in de lift en korte keten wint aan populariteit. Hoe kunnen lokale actoren hierop inspelen? Hoe kunnen ze ruimte scheppen voor lokale en duurzame voedselproductie?


Op 22 april 2017, de Dag van de Aarde, gaan De Landgenoten, samen met externe experten en onderzoekers van het INDIGO-project, dieper in op het toegankelijk maken van landbouwgrond voor lokale voedselstrategieën. De Landgenoten wil actief samenwerken met publieke en private grondeigenaren die hun gronden een duurzame bestemming willen geven. Wie zijn de lokale actoren? Wat zijn de uitdagingen en drempels? Hoe kunnen we deze lokale initiatieven opschalen? En hoe kan de beweging van De Landgenoten hierin een rol spelen?

Programma

12.30u Broodjeslunch en soep

13.30u De zaak van de grond

  • Externe experten in gesprek met bestuurders van De Landgenoten -- Hoe kunnen lokale overheden en andere publieke actoren vanuit een positie als grondeigenaar bijdragen tot lokale voedselstrategieën?
    -- inspirators: Bob D’Haeseleer, schepen van ruimtelijke ordening Eeklo, en Gert Eyckmans, directeur van sociale huisvestingsmaatschappij De Ideale Woning
  • Hoe krijg je een grote lokale beweging op gang?
    -- inspirator: Chris Steenwegen, directeur Natuurpunt
  • 16u: einde

Inschrijven: Bevestig jouw komst met naam en voornaam via contact@delandgenoten.be. Graag ook bevestigen of je deelneemt aan de lunch. Gelieve te vermelden als je een organisatie vertegenwoordigt.

Praktisch: De Baarbeekhoeve in Muizen bevindt zich op wandelafstand van het station (1 km), en is vlot bereikbaar vanuit Antwerpen, Brussel, Leuven of Gent, al dan niet met overstap in Mechelen.

Locatie

Baarbeekhoeve
Baarbeekstraat 24, 2812 Mechelen-Muizen
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.