Zomerweek AardeWerk 2017: Over GGO-patatten, landbouwwetenschap en politiek

02 - 08.08.2017
In categorie

De zomerweek van AardeWerk is in aantocht. Dit keer is het thema: “GGO-patatten, landbouwwetenschap en politiek”, met als spreeksters Barbara Van Dyck, Anneleen Kenis, Lien Vrijders en Nina Holland over activisme, wetenschap en politiek.


Graag ontvangen we je van 2 tot en met 8 augustus in het Molenhuis in de Ardennen voor een week vol inspiratie voor denken en doen.

29 mei 2011: honderden actievoerders bestormen een proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen in Wetteren. Of dat is toch wat de media ervan maken. Het opzet van de activisten: een breed maatschappelijk debat uitlokken over GGO’s, landbouwpolitiek, en de rol van wetenschap in de samenleving …

Tijdens deze zomerweek van AardeWerk blikken we terug op de actie en verdiepen we ons in de grotere vragen die ze uitlokte.

  • Hoe is het gesteld met de landbouw- en voedselwetenschappen?
  • Hoe worden onderzoeksvragen bepaald?
  • Waarom zetten we zo sterk in op technologie?
  • Wat is de rol van private bedrijven en korte termijn politiek hierin?
  • Op welke manier bepalen (hun) denkkaders mee hoe de landbouw- en voedselsystemen vorm krijgen?
  • Waarom bestaat er nog altijd controverse over genetisch gemodificeerde organismen (GGO’s)?
  • Met welke argumenten kunnen we het verzet aangaan?
  • Welke inspiratie vinden we in de wereldwijde beweging tegen industriële en voor agro-ecologische landbouw?

De Zomerweek wordt begeleid door Barbara Van Dyck, Anneleen Kenis, Lien Vrijders en Nina Holland en gaat door van 2 augustus 2017 t/m 8 augustus 2017 in Het Molenhuis in Bérismenil.

  Meer info

Deze organisatie is niet gecertificeerd voor bio.

Locatie

Het Molenhuis
, 6982 Bérismenil

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal natuurlijke additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, chemische pesticiden of ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.