2016 was recordjaar voor omschakelaars naar bio in Wallonië

29.05.2017
Thierry Beaucarne Kvl © Kobe Van Looveren
In categorie

Het aantal biologische bedrijven blijft maar toenemen in Wallonië. 2016 was op dat vlak een recordjaar, zo blijkt uit de cijfers van sectororganisatie BioWallonie.


Eind 2016 waren er 1.493 gecertifieerde biobedrijven in Wallonië. Dat is 11,8% van het totaal aantal landbouwbedrijven. In één jaar tijd zijn er 146 nieuwe biobedrijven bij gekomen, oftewel een stijging met maar liefst 10,8%. Een record voor de Waalse biosector.

Het biologisch landbouwareaal groeide eveneens met 7.852 hectare. In totaal wordt nu 71.289 hectare biologisch bewerkt. Dat is 9,7% van het volledige landbouwareaal in Wallonië, en een verdubbeling in vergelijking met 2008.

BioWallonie publiceerde de nieuwe cijfers voor de Waalse biosector in het rapport Les chiffres du bio 2016.

De cijfers van de Vlaamse biosector worden de komende weken bekendgemaakt.

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal natuurlijke additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, chemische pesticiden of ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.