Bio Mijn Natuur vindt campagne 'zero pesticides' van Panzani misleidend en ontoereikend
Het Franse pasta-merk Panzani lanceerde recent een campagne voor een pasta met 'zero pesticides'. Ze bedoelen hiermee dat er geen meetbare residuen van pesticiden op hun graanproducten worden gevonden. Panzani probeert hiermee in te spelen op de - terechte - bezorgdheid van consumenten over de aanwezigheid van pesticiden in hun voedingsproducten.
Wat de pastaproducent echter in het midden laat is of er bij de teelt van de gewassen pesticiden worden gebruikt. Misschien zijn er geen pesticiden traceerbaar in het eindproduct, maar de granen kunnen nog steeds behandeld zijn met chemische pesticiden. Deze komen niet alleen op het gewas zelf terecht, maar dringen ook door in de bodem en het leefmilieu. Daar hebben ze een nefaste invloed op het bodemleven en de biodiversiteit. Ook grond en drinkwater worden door deze pesticiden vervuild.
Uit den boze
Om al deze redenen is het gebruik van chemische pesticiden in de biolandbouw uit den boze. De biologische landbouw stelt de zorg voor de bodem en het bodemleven centraal. Daartoe bemest de boer zijn grond met compost en dierlijke mest, en kiest hij voor teeltrotatie en een variatie aan sterke rassen. Zo bereikt de bioboer een graanproductie met een minimale ecologische impact.
Voor de productie van pasta heb je ook eieren nodig. De biologische sector stelt ook hoge eisen aan de legkippenhouder en aan het verwerkende bedrijf. Zo kun je er bij bio van uitgaan dat de eieren die gebruikt worden bij de productie van biologische pasta ook van biologische oorsprong zijn. Biologische legkippen hebben vrij toegang tot een buitenloop, beschikken over een ruime stal, krijgen voeder dat nagenoeg volledig van biologische oorsprong is (en dus pesticide-vrij) en krijgen geen preventieve antibiotica. Met biologische pasta vermijd je dus residuen, zowel in je eigen eten als in het milieu en gun je legkippen een beter leven.