Biobedrijf PermaFungi bekroond met Grote Prijs voor Toekomstige Generaties

13.12.2016
Permafungi © Olivier Carlicis
In categorie

De Grote Prijs voor Toekomstige Generaties werd in 2007 in het leven geroepen om initiatieven te belonen die met succes de principes van duurzaamheid integreren in hun dagelijkse werking. De jury prees de Brusselse biopaddenstoelenkweker omdat het "in korte tijd een symbool is geworden van de circulaire economie en omdat het innoveert door het concept in een nieuwe sector en met een nieuw product toe te passen."


Stadslandbouw

PermaFungi is een Brusselse onderneming in de stadslandbouwsector. Het kweekt paddenstoelen op basis van koffiedik dat wordt opgehaald bij lokale bedrijven. Het initiatief werd opgezet door drie jonge ondernemers met een passie voor paddenstoelen en het milieu. Hun doel was om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen, een plaatselijke economie op te bouwen en een onderneming te ontwikkelen volgens een duurzaam economisch model.

Het project werd in 2014 gelanceerd. Het idee om in hartje Brussel een kwekerij op te richten, kon op veel succes rekenen. De onderneming is in de kelders van Tour & Taxis gevestigd. Het eerste jaar, in 2014, kweekte ze al 900 kilo oesterzwammen en zamelde drie ton koffiedik in. Het jaar erna, in 2015, verdrievoudigden de cijfers. Het bedrijf startte de productie van oesterzwamkits om paddenstoelen ook thuis te kunnen kweken.

De ophaling van koffiedik steeg tot 15 ton en is uitsluitend uit de Brusselse vijfhoek afkomstig. Eens de paddenstoelen geoogst zijn, blijft het koffiedik over. Dankzij een partnerschap met ParkFarm en La Ferme Nos Pilifs wordt nu een extra 14 ton koffiedikafval gebruikt als mest.

PermaFungi blinkt uit

Het biobedrijf was 1 van de 12 finalisten die genomineerd waren voor de prijs. De jury was gecharmeerd door PermaFungi omdat ze nieuwe productie- en verkoopmethoden in de praktijk brengen, diversificatie nastreven, en andere organisaties ondersteunen die eenzelfde project willen starten, bv door het delen van hun methoden in open source. "In korte tijd zijn zij een symbool geworden van de circulaire economie."

Naast ondernemen vanuit een 360°-visie wilde de jury met haar keuze voor PermaFungi de voorbeeldrol en de reikwijdte van het initiatief benadrukken. "Het bedrijf hanteert namelijk ook een nieuw ontwikkelingsmodel dat aanstuurt op het uitbouwen van een netwerk, meer dan op hun eigen, exclusieve groei. Het is deze voorbeeldrol die ervoor heeft gezorgd dat de jury PermaFungi heeft gekozen als laureaat van de Grote Prijs voor Toekomstige Generaties 2016."

Toekomstige Generaties

Door duurzame initiatieven in de kijker te zetten, wil de Grote Prijs projectbeheerders en actoren inspireren die bezig zijn met verandering. Ondernemingen, lokale overheden, verenigingen, culturele projecten of initiatieven uit de sociale economie, allemaal maken ze kans op de Grote Prijs als ze een 360°-visie hebben. Concreet betekent dit dat ze de vier dimensies van duurzame ontwikkeling een plaats geven in hun dagelijkse werking: aandacht voor milieu (PLANET) en sociaal welzijn (PEOPLE), een economisch houdbaar model (PROSPERITY) en een participatieve aanpak (PARTICIPATION).

Meer info: bekijk het filmpje hieronder!

Of surf naar grandprix.foundationfuturegenerations.org en www.permafungi.be.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.