Biologische landbouw in Europa groeit fors

17.08.2016
Eu Biolandbouw1
In categorie

Biolandbouw is in (r)evolutie in Europa. De Europese Commissie weet de groei van de sector treffend duidelijk te maken met een infografiek. 6% van het totale Europese landbouwareaal wordt bewerkt door bioboeren. De groei van de biolandbouw is spectaculair -- de Europese Commissie liet een infografiek maken om de groeicijfers beter te vatten.


Tussen 2002 en 2014 groeide het biologisch areaal in de hele EU van 5,6 naar 10,3 miljoen hectare. Het voorbije decennium werd er dus ieder jaar 400.000 hectare meer biologisch bewerkt. Bijna 6% van het totale landbouwareaal wordt nu bewerkt door bioboeren. De landen die dat aandeel opkrikken zijn Oostenrijk (19,3%), Zweden (16,5%), Estland (16,3%), Tsjechië (13,5%) en Italië (11,5%). Dit zijn de landen met het hoogste percentage biologische landbouwgrond.


Europese versus mondiale biogroei

Het voorbije decennium werd er ieder jaar dus 400.000 hectare extra biologisch bewerkt. Al past daar volgens de analyse van Vilt de terechte bedenking bij dat de Europese Unie tussen 2002 en 2014 bijna verdubbeld is in aantal lidstaten. Hoe spectaculair is die groei dan nog wanneer we de EU-uitbreiding uit de cijfers filteren? Met deze vraag klopt Vilt aan bij BioForum, waarop wij in de statistieken doken.

Een rapport van sectorfederatie IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) en het onderzoeksinstituut FiBL (Forschungsinstitut für biologischen Landbau) met de areaalcijfers voor de periode 2004-2012 toont cijfers die in dezelfde lijn liggen als de cijfers die de Europese Commissie uitbracht: een groei van 72%, meer bepaald van 5,8 naar 10 miljoen hectare. Abstractie makend van de uitbreiding van de EU zie je dat het bio-areaal in de 15 oude lidstaten ook fors is gegroeid (+52%). Andere werelddelen kunnen aan die hoge groeicijfers niet tippen - mondiaal is het biolandbouwareaal (37,2 miljoen ha) met 26% toegenomen tussen 2004 en 2011.

Top 5 landen met grootste oppervlakte biologische landbouwgrond

De EU-lidstaten met het grootste percentage biologisch bewerkte grond zijn niet dezelfde als degenen die hoog scoren in totale oppervlakte. Dat zijn logischerwijze grote landen als Spanje (1,71 miljoen ha bio), Italië (1,38 miljoen ha bio), Frankrijk (1,12 miljoen ha) en Duitsland (1,03 miljoen ha). Tel daar nog Polen bij (0,66 miljoen ha), en je spreekt over 57% van het areaal dat bioboeren in Europa bewerken. De bio-gecertificeerde veestapel van de EU omvatte in 2014 in totaal 3,6 miljoen dieren.

Meer vrouwen, minder vergrijzing

In 2014 waren er meer dan 255.000 bioboeren actief. Ruim een vijfde van hen is een vrouw, maar in sommige landen is het ondernemerschap in de biosector meer gender-gelijk en het aandeel vrouwen dus hoger, zoals in Letland (41%), Litouwen (33%) en Oostenrijk (31%). De sector heeft ook minder last van vergrijzing dan de gangbare landbouw: 66% van de bioboeren is jonger dan 55, terwijl dat bij hun gangbare collega’s slechts 44% is.

Groeiende omzet in Europese markt voor bioproducten

De markt voor bioproducten werd in 2014 op 24 miljard euro geschat, een groei van 7,4% in verhouding met het jaar voordien. Bio Zoekt Keten maakte een overzicht van de evolutie van de omzet op de belangrijkste markten van Europa. Uit die cijfers blijkt dat de grootste markt voor bioproducten in 2014 Duitsland was met een omzet van 7,91 miljard euro, gevolgd door Frankrijk met 5 miljard euro en het Verenigd Koninkrijk met 2,63 miljard euro.

Bekijk de hele infografiek 'de biologische landbouw(r)evolutie in de EU'.

Bron: Vilt & eigen berichtgeving

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.