Damse Mokke verkozen tot favoriete biologische zuivelproduct

10.06.2016
Damsekaasmakerij Damsemokke2 © Damse Kaasmakerij
In categorie

De winnaar is de kaas met de bekende, bolle vorm Damse Mokke van de Damse Kaasmakerij. De zachte geitenkaas Florence van Karditsel eindigt op de tweede plaats en de natuuryoghurt van Milsani is derde. Meer dan drieduizend mensen stemden mee. De verkiezing van het favoriete zuivelproduct kadert in de biologische zuivelcampagne van Bio Mijn Natuur.


De resultaten

De winnaar met 620 stemmen is de kaas met de bekende, bolle vorm ‘Damse Mokke’ van de Damse Kaasmakerij. De zachte geitenkaas Florence van Karditsel eindigt op de tweede plaats met 548 stemmen en de natuuryoghurt van Milsani op de derde plaats met 312 stemmen. Dee verkiezing telde in totaal 3068 bevestigde stemmen, per mailadres kon je maar één keer stemmen. De surfer kon bij het stemmen één of meerdere eigenschappen kiezen die de keuze motiveren: ingrediënten, smaak, oorsprong, fair en sterk verhaal. Smaak bleek de belangrijkste motivatie, gevolgd door oorsprong.


Damse Mokke Visual © Damse Mokke

De winnaar: Damse Mokke

De Damse Mokke is een witschimmelkaas met een bolle vorm en een zachte romige smaak. De kaas bestaat in varianten met koe-, geiten- of schapenmelk. Het kaasje bestaat al bijna dertig jaar, bevat overwegend Vlaamse biomelk en wordt nog steeds op het familiebedrijf De Damse Kaasmakerij in Damme gemaakt. De Damse Mokke is te koop in verschillende kaaswinkels, vele biowinkels, de biosupermarkt en verschillende supermarkten. “Veel consumenten kennen onze kazen en lusten die heel graag, dat is uiteindelijk de beste beloning. Het is een bevestiging voor onze keuze voor bio, ambacht en een natuurproduct,” reageert kaasmaker Lode Vanhoutte.


Karditsel Florence © Florence van Karditsel

Florence: lokale afkomst is belangrijk

Ook bij de nummer twee is smaak de grootste troef, verklapt het verkiezingsresultaat. Florence, de geitenkaas van de Limburgse kaasmakerij Karditsel, wordt met 548 stemmen duidelijk gewaardeerd. Deze rauwmelkse kaas is de brie van eigen bodem. Bijna 60% van de stemmers waardeert de lokale herkomst. De verse melk komt van boerderij ’t Goerenhof, die bovenop een eerlijke prijs 10% van de jaarlijkse brutowinst van de kaasmakerij krijgt. De geiten grazen op de Limburgse weilanden en hun wintervoer komt van het natuurdomein vlakbij. Florence is te koop bij de gespecialiseerde kaaswinkel.

Schermafbeelding 2016 06 10 Om 14 44 37 © Natuuryoghurt van Milsani

Milsani: bio gewaardeerd in de supermarkt

De natuuryoghurt van Milsani (Aldi) kreeg 312 stemmen en eindigde zo in de top drie van favoriete biozuivel. Ook hier primeert de smaak als motivatie, gevolgd door de ingrediënten. De smaak beschrijft de producent als zacht en fris, gemaakt met melk van Belgische bioboeren die dagelijks biomelk aanleveren. "Het is fijn om bevestiging te krijgen van onze klanten dat de bioyoghurt van Milsani gesmaakt wordt!” reageert Kamila Borowicz van Aldi.

Campagnebeeld Enkelslogan Digitaal

De liefde in bio

De overige producten uit de verkiezing tonen een grote variatie aan aantal stemmen. “We zien dit als een feestelijke stoet van producten die zich trots aan elke surfer tonen. Er steekt veel liefde in biologische zuivelproductie, want elke maker investeert in dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid, smaak en gezondheid. We zijn dan ook niet verbaasd dat deze verkiezing op veel enthousiasme bij het publiek kon rekenen,” vertelt Sabrina Proserpio van BioForum Vlaanderen vzw, de sectororganisatie van biologische landbouw en voeding.

'Er steekt veel liefde in biologische zuivelproductie, want elke maker investeert in dierenwelzijn, milieu, duurzaamheid, smaak en gezondheid'

Smaak en oorsprong

Smaak bleek de belangrijkste troef voor deelnemers die stemden tijdens de verkiezing, gevolgd door oorsprong. “Onze conclusie: de consument wil producten met een volle smaak die bovendien liefst van lokale afkomst zijn. Het biologische zuivelassortiment levert vele heerlijke producten die met lokale melk en eieren zijn gemaakt. We hopen dat consument in de winkel uitkijkt naar het biologische aanbod.”

Verkiezingsresultaten

1. Damse Mokke, Damse Kaasmakerij

2. Florence, Karditsel

3. Natuuryoghurt, Milsani

4. Vanille geitenijs, Tijst-it

5. Natuurkaasje, De Volle maan

6. Biologisch ei recht van de boerderij, Jef Dries

7. Oudlander, ’t Reigershof

8. Pas De Rouge, Hinkelspel

9. Magere yoghurt, De Zwaluw

10. Verse geitenkaas, Koolmees

11. Jonge Gouda, BioShop

12. Driemussen, Het Dischhof

13. Karneboter, 2bio

14. Jersiaise d’Or, Regine en Hendrik

25 keer kans op 100 euro bioproducten

Elke persoon die heeft gestemd in de verkiezing, maakt kans op 1 van 25 bioprijzen ter waarde van 100 euro. De winnaars krijgen heel binnenkort een mailtje!

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.