Portret - Dieter Coppens: 'Bio vind ik enorm toekomstgericht. Het is de beste manier om ook in de toekomst eerlijk en puur te eten.'

20.02.2018
Portret Dieter Coppens
Dieter is een sociaal geëngageerd televisiemaker, levensgenieter én nu ook trotse ambassadeur die een pleidooi houdt voor bio.

Dit voorjaar gaat Dieter Coppens (40) in het nieuwe tv-programma ‘Down the road’ op avontuur met zes jongvolwassenen met het syndroom van Down. Dieter is een sociaal geëngageerd televisiemaker én nu ook een trotse ambassadeur die een pleidooi houdt voor bio. ‘Mensen moeten teruggrijpen naar eerlijke producten. Bio is volgens mij de beste manier om ook in de toekomst eerlijk en puur te eten.’


Dieter Coppens is nog niet zo bekend als zijn populaire neefjes Staf en Mathias, maar bij ons heeft hij als bio-ambassadeur een streepje voor. Hij heeft een stevig tv-palmares. Zijn ‘claim to fame’ was de reeks ‘De poolreizigers’, waarin hij met zijn neef Mathias bijna zonder budget van Zuid-Amerika naar de Noordpool liftte. Zijn fascinatie voor de natuur leverde ‘Copy Beest’ op, waarin hij zeven uitdagingen aangaat samen met zeven fascinerende dieren met uitzonderlijke talenten. Je herkent hem misschien als de papa van zes ganzen die samen met zijn gevederde kroost over de haven van Antwerpen vloog om ons die plek door de ogen van deze vogels te tonen? Ondanks zijn succes ziet Dieter zichzelf niet als een echte presentator: ‘Ik kan alleen maar programma’s maken die inspelen op mijn sociaal engagement, zoals de boeiende trip ‘Down the Road’ met mensen die er ondanks hun ‘anders zijn’ toch in slagen om hun grenzen te verleggen.’

Je hebt niet getwijfeld om bio-ambassadeur te worden voor de campagne over biologische granen. Wat is jouw motivatie? 
Coppens: "Er moet eerlijk en puur voedsel op de markt blijven komen, met producten die  veel natuurlijke vitamines en mineralen bevatten én zo weinig mogelijk toevoegingen.  Helaas wordt er aan heel wat verwerkte voeding gesleuteld. De voedingswaarde gaat daarbij achteruit. Verkopen is het belangrijkste. Dat vind ik een angstaanjagend idee. Ik kan dus alleen maar toejuichen dat meer mensen teruggrijpen naar authentieke voeding."

Je ging op bezoek bij biobakker Ward. Welke indruk liet zijn werkwijze na? 
"De liefde voor het bakkersvak straalt van Ward af. Hij vertelt met zoveel liefde en passie over het brood in zijn handen alsof het zijn eigen kinderen zijn. Het is altijd schoon om gepassioneerde mensen bezig te horen. Niets smaakt zo goed als eten met een verhaal. Zijn aanpak in het nieuwe broodatelier, dat mensen de bakker aan het werk kunnen zien terwijl ze hun brood kopen, gaat zeker werken!  Ik vind het ook mooi dat hij zoveel vertrouwen stelt in zijn klanten: mensen nemen zelf hun brood uit het rek en rekenen hun bestelling af. Als ik zo een bakker in de buurt zou hebben, ik zou niet twijfelen. Dan reed ik ’s avonds met 2 broden van hem naar huis en ik zou uitkijken naar de ochtend!"

"De liefde voor het bakkersvak straalt van Ward af. Hij vertelt met zoveel liefde en passie over het brood in zijn handen alsof het zijn eigen kinderen zijn."

Nestbevuilers

Hoe bewust ga je zelf om met eten?  
"Ik heb drie kinderen Suzy (12), Lou (11) en Francis (9) die ik graag bewust wil leren opgroeien. Toen zij nog kleiner waren, hadden we een moestuintje waarin ik hen toonde hoe zaadjes uitgroeien tot groenten. Mijn vrouw Rut doet meestal de boodschappen en kookt vaak, terwijl ik de klusser ben en heel goed kan opruimen en afwassen. Al onze groenten, fruit en zuivel koopt Rut met het biolabel. Eieren hebben we van onze eigen kippen. Mijn broer heeft een restaurant in Leuven. Ik haal er regelmatig mijn vlees af, omdat dat afkomstig is van een lokale boer. Die boer werkt helaas niet biologisch, maar ik vind het lokale aspect ook belangrijk. Spijtig dat niet meer veeboeren voluit voor bio gaan. Andere aankopen doet mijn vrouw meestal in de supermarkt. Daar is het assortiment biologisch de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het grote nadeel is dat de producten daar anoniem blijven in het winkelrek. Ik voel graag de ambacht in een product. Daarom wil ik graag wat inspanning leveren om meer lokaal aan te kopen. Bij ons in Zoersel is een biologische zelfoogsttuin (Isidoor, nvdr) gestart waarbij we ons kunnen aansluiten. Eigenlijk moet ik daar gewoon werk van maken."
Nog andere zaken?
"We zijn ook enorm bezig met afval verminderen. Dus vind ik het jammer dat de bio-appels in de supermarkt verpakt zijn omdat die gescheiden moeten blijven van de bespoten niet-biologische appels. Ik zou liever zien dat alle appels in de supermarkt gewoon biologisch zijn."

foto-liggend_ward-dieter.png#asset:83710Foto: Dieter op bezoek in het broodatelier van biobakker Ward. © François De Heel. 

Veel mensen kiezen bio omwille van hun gezondheid. Waarom koop jij bio? 
"Bio is niet enkel belangrijk omwille van onze gezondheid, maar zeker ook voor het milieu en het dierenwelzijn. Om het even heel sterk uit te drukken. Wij zijn als mensen echt zo slecht bezig. Wij zijn nestbevuilers, de enige diersoort die onze eigen biotoop ruïneren en dat moet ophouden. (lacht) Ik kan me echt opwinden over al die zaken. Bijvoorbeeld in het feit dat microscopisch kleine plastic deeltjes in onze oceanen en in de vis terechtkomen en dat wij die zo opeten. De bijen vallen dood en kunnen tot gevolg onze fruitbomen en groenten niet meer bevruchten waardoor de oogst in de toekomst magertjes zal worden… Producten die niet duurzaam zijn, zouden moeten worden aangeduid in de winkels, dan zouden we al snel terugdeinzen van die producten… Daarom vind ik bio dus enorm toekomstgericht. Door naar het bredere plaatje te kijken kunnen we ook in de toekomst eerlijk en puur eten."

"Eigenlijk moet bio de standaard zijn, met eerlijke prijzen voor de producent en duurzaam voor het milieu… De logica zelve."

Bio als standaard

We focussen tijdens de campagne op lokaal graan. Koop jij je graanproducten biologisch? 
"Ja, we bestellen onze muesli, noten en zaden om zelf een mix mee te maken bij de Bioplanet en laten die leveren bij onze lokale Colruyt-winkel. Brood koop ik bij mijn lokale bakker, omdat ik daarmee de lokale handelaar wil ondersteunen. Brood kopen in de supermarkt, dat wringt bij mij toch een beetje. Als mijn lokale bakker brood met het biolabel zou aanbieden, dan zou ik daar wel meteen voor kiezen. Het is jammer dat zo weinig bakkers op de biokar springen. Als je voor kwaliteit gaat, lijkt bio me een evidente keuze. In Zoersel wonen mensen genoeg die een onderbouwde keuze kunnen maken. Die zijn bereid om iets meer te betalen voor bio."

Prijs is soms een drempel om bio te kopen. Hoe ervaar jij dat?  
"Ik vind het niet erg om een correcte prijs te betalen. Dat is een kwestie van eerlijke handel. We betalen te weinig voor bepaalde producten. De melkboeren worden werkelijk uitgewrongen. Erg pijnlijk vind ik dat! Hoe meer mensen biologische producten kopen, hoe meer landbouwgrond er biologisch kan bewerkt worden. Zo  worden bioproducten ook voor iedereen betaalbaar. Ook ben ik ervan overtuigd dat we terug veel meer volgens de seizoenen moeten kopen. Ook ik eet graag het hele jaar door bananen en kiwi’s, maar ik denk dat er een taks moet komen die onze consumptie beperkt. Eigenlijk moet bio de standaard zijn, met eerlijke prijzen voor de producent en duurzaam voor het milieu… de logica zelve."

Biologisch brood met liefde gebakken…hmmm zalig! 

***

foto-liggend_down-road-dieter.png#asset:83712Foto: Dieter Coppens op stap voor het programma 'Down the Road'. - © VRT.

Down the road: vanaf woensdag 28 februari om 20.40 uur op Eén.

Bekijk een leuke preview van de road trip die Dieter Coppens ondernam samen met zes jongvolwassenen met het syndroom van Down.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.