EU, stop de vergunning voor glyfosaat
Het bevoegde comité van de EU kwam op 6 oktober jl. samen om de erkenning voor het gebruik van glyfosaat in pesticiden te bespreken. Het kwam opnieuw niet tot een duidelijke beslissing. ‘Een gemiste kans,’ vindt Barbara Creemers van Velt, ‘want het draagvlak is er om te kiezen voor de gezondheid van alle Europeanen. Daarom roepen we iedereen op om de kracht van de consument te tonen en in de winkel zoveel mogelijk te kiezen vóór biologische voeding en tegen glyfosaat.’
Wachten op advies
Er gaan heel wat stemmen op om glyfosaat te bannen, vooral omdat de Wereldgezondheidsorganisatie de stof als mogelijk kankerverwekkend beschouwt. Het Europees Voedselveiligheidsagentschap (EFSA) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) zijn echter van oordeel dat glyfosaat niet kankerverwekkend is.
Het getalm rond de verlenging van de vergunning van glyfosaat duurt intussen al meer dan een jaar. Vorig jaar besliste de Europese Commissie om bijkomend advies af te wachten vooraleer een standpunt in te nemen. Uit dit advies van EFSA en ECHA, twee Europese wetenschappelijke instellingen, bleek dat er geen vuiltje aan de lucht zou zijn. Daarom deed de Europese Commissie in juli 2017 het voorstel om de erkenning voor glyfosaat met tien jaar te verlengen.
De voorbije weken werd duidelijk dat er geen consensus is over dit voorstel. Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Luxemburg lieten weten tegen te stemmen of zich te zullen onthouden. Duitsland en België hielden hun beslissing nog in beraad. Nederland daarentegen stond positief tegenover het voorstel voor een tienjarige verlenging. Nederlands minister Kamp vindt een verlenging van vijftien jaar zelfs verantwoord.
Uiteindelijk werden op 6 oktober geen knopen doorgehakt, er was enkel een uitwisseling van gedachten tussen de verschillende lidstaten. Er moet een nieuw voorstel uitgewerkt worden. Wordt dus nogmaals vervolgd...
Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek?
Een rechter in Californië toonde aan dat Monsanto wetenschappers heeft gemanipuleerd om resultaten van studies te verzwijgen of te herschrijven in het voordeel van Monsanto. Ook in Europa rezen er bijkomende twijfels. In juli 2017 publiceerde Chris Porter, vooraanstaand lid van het IARC, een wetenschappelijk artikel dat haarfijn toelicht dat acht studies met een significant verband tussen glyfosaat en tumorontwikkeling bij muizen en ratten niet in de EFSA-beoordeling opgenomen zijn. Die beoordeling lijkt dus toch niet zo sluitend te zijn als het EFSA laat uitschijnen.
"Glyfosaat is verboden op onze oprit, maar niet op ons bord," zegt Barbara Creemers van Velt
Kies voor bio
Barbara Creemers van VELT reageert: "Een gemiste kans voor de EU, want het draagvlak is er om te kiezen voor de gezondheid van alle Europeanen. Sinds half juli het glyfosaatgebruik door particulieren in Vlaanderen verboden is, groeit de verontwaardiging over het gebruik in de landbouw. Het is verboden op onze oprit, maar niet op ons bord," stelt Barbara Creemers van VELT. "Daar kan je iets aan doen: kies voor bio! iedere keer als je als consument een bioproduct koopt, geef je de bioboer immers het signaal dat je kiest voor gezonde, ecologische voeding zonder glyfosaat."
Ze vult aan: “De Monsanto-papers hebben mijn kijk op wetenschappelijk onderzoek veranderd. Natuurlijk wist ik dat er heel wat onderzoeken gefinancierd worden door de voedingsindustrie. Maar dat er niet meer verontwaardiging was rond dit schandaal doet mij teruggrijpen naar mijn buikgevoel. Ik wil niet een beetje vergif in mijn eten. Daarom kies ik nog bewuster voor biovoeding, als het kan rechtstreeks van bij de bioboer. Zo krijg ik immers nog meer inzicht in de inspanningen die hij levert om lekker eten voor ons te produceren en betaal ik met de glimlach een paar euro meer. En daarom kweek ik ook nog meer groenten gewoon zelf in mijn moestuin, pesticidenvrij uiteraard.”
"Je kan er op vertrouwen dat biologische voeding geproduceerd wordt zonder het gebruik van glyfosaat.” - Petra Tas, BioForum Vlaanderen
Voedselproductie zonder glyfosaat
Ook Petra Tas van BioForum Vlaanderen reageert: "In de biologische landbouw zijn chemisch-synthetische pesticiden zoals glyfosaat wettelijk verboden. Biologische boeren gaan anders te werk. Zij zetten preventief in op onkruidbestrijding door te investeren in een gezonde bodem en door een brede teeltrotatie toe te passen. Ze kunnen ook mechanisch werken of onkruid wegbranden.
Onafhankelijke controleorganisaties controleren elke biologische landbouwer op het naleven van de normen. Daarbij worden onder meer bodem- en productstalen genomen. Boeren die tijdens de jaarlijkse controle voldoen aan alle normen voor de biologische teelt, ontvangen een certificaat waardoor ze hun product als biologisch mogen verkopen. Bij voedselverwerkende bedrijven wordt onder meer gecontroleerd of alle gebruikte landbouwingrediënten biologisch zijn. Tot slot staan ook de andere schakels van de keten, zoals groothandels en kleinhandels, onder controle.
Als consument kan je er dus op vertrouwen dat biologische voeding geproduceerd wordt zonder het gebruik van glyfosaat.”
Lees ook …
- Nieuws Onkruidbestrijding zonder glyfosaat: het kan!
- Nieuws Internationaal burgerinitiatief wil glyfosaat bannen uit Europa - teken jij ook?
- Nieuws Biosector wil meer onderzoek naar alternatieven voor chemische pesticiden
- Nieuws Glyfosaat: ernstige gevolgen, terwijl we zonder dit gif ook voedsel kunnen telen