Europese studie concludeert: biologisch eten is beter voor je gezondheid

19.06.2017
Biologisch Eten © Lisa De Veltere

Een lijvige studie van het Europese Parlement geeft een overzicht van bestaande wetenschappelijke bewijzen over het positieve effect van biologisch eten op onze gezondheid. Opmerkelijk is dat er gewaarschuwd wordt voor mogelijke beschadiging aan de hersenen door pesticiden. De grootste risicogroepen daarbij zijn kinderen en zwangere vrouwen.


Effect van pesticiden op de hersenontwikkeling

Professor Philippe Grandjean, co-auteur van de studie (getiteld Human health implications of organic food and organic agriculture), zegt dat de blootstelling aan sommige pesticiden in Europa tegenwoordig hoger is dan in de Verenigde Staten. Daar hebben drie grote studies aangetoond dat de hersenfuncties van kinderen verminderen wanneer de moeder tijdens de zwangerschap blootgesteld is geweest aan pesticiden.

Een aantal studies wijst uit dat bepaalde (chemische) insecticiden een negatieve invloed op de cognitieve ontwikkeling kunnen hebben. Daarnaast vermoedt men steeds meer dat de chemicaliën ook kanker en vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken. Volgens het rapport is er van minstens 100 verschillende pesticiden bekend dat zij nadelige neurologische effecten hebben bij volwassenen. Aangenomen moet worden dat deze pesticiden ook negatieve effecten kunnen hebben op het nog groeiende kinderbrein.

In bio geen chemische pesticiden

In de biologische landbouw wordt niet gewerkt met chemische of kunstmatige pesticiden - alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De onderzoekers raden dan ook aan om meer biologische producten te eten. Dat geldt in het bijzonder voor zwangere vrouwen en kinderen. Ook het zogenoemde ‘cocktail effect’ baart zorgen, want we worden soms aan meerdere stoffen tegelijk blootgesteld. De precieze invloed daarvan is echter nog onvoldoende bekend. Dat biologische producten minder pesticiden en antibiotica bevatten, komt volgens de onderzoekers de algemene gezondheid alleen maar ten goede.

Volgens Grandjean zouden we de hersenontwikkeling van onze kinderen niet moeten riskeren vanwege een soort kortzichtigheid over de voordelen van onze huidige voedselproductie. Beleidsmakers zouden de werkwijze van de biologische boeren meer moeten introduceren bij de agrarische sector.

Bron:

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal natuurlijke additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, chemische pesticiden of ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.