​‘Het smaakt vies dus het moet wel bio zijn’

13.06.2016
Maxresdefault
In categorie

Rhett en Link heten ze, van het You Tube kijkcijferkanon Good Mythical Morning, met meer dan tien miljoen volgers en 100 miljoen views per maand. Ze besloten te onderzoeken of ze bio van gangbaar konden onderscheiden. 3,5 miljoen mensen keken intussen naar dit filmpje.


Blindproeven

Het opzet is eenvoudig: iemand schotelt hen verschillende voedingswaren voor waar ze al hun zintuigen op loslaten. De uitdaging is: raad welk eten bio is!

Brede waaier

De test omvat een brede waaier aan biovoeding: aardbeien, vlees, enchilada’s, koekjes, tortillachips en zelfs babypoedermelk en katteneten! Dat maakt de test interessanter, want geregeld gebeurt dit soort testje met enkel een stuk fruit.

'Tot hun eigen verbazing smaakt bio beter over de hele lijn'

Fout geraden

Met hun gebruikelijke mengeling van kletspraat en oprechte belangstelling is deze test een plezier om te volgen. Rhett vertelt tussendoor enkele feitjes over bio, Link is nog erg kritisch. Ze redeneren zich rot om toch maar juist te raden, zoals over het vlees: “Dit vlees is erg lekker en vettig. Maar dit andere vlees is minder lekker en minder vettig, dat moet wel bio zijn.” Fout geraden dus! Hetzelfde met de enchilada’s: “Deze enchilada is vies, dus ik denk dat deze bio is.” Ook fout.

Bio smaakt beter

Tot hun eigen verbazing smaakt bio beter over de hele lijn. Ze noemen de smaken en texturen “echter”. Alleen de biologische tortillachips kunnen hen niet bekoren, want die smaakt te flets volgens hen. Dit verrast ons niet: in gangbare chips zitten synthetische aroma’s en smaakversterkers die bij biologische chips niet zijn toegelaten. Wanneer je gewend bent aan de synthetische smaken van gangbare chips, kan de pure smaak van biologische chips dus even wennen zijn.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.