​Hormoonverstoorders: beter voorkomen dan genezen?

13.03.2017
Hormoonverstoordersc Lisa Develtere © Lisa Develtere

Hormoonverstoorders zijn chemische stoffen die de werking van onze natuurlijke hormonen negatief beïnvloeden. We komen er dagelijks mee in aanraking via verzorgingsproducten, voeding, verpakking... De Gezinsbond raadt onder meer biologische voeding aan om het risico op blootstelling te verminderen.


De Gezinsbond maakte een overzicht van de meest gebruikte hormoonverstoorders en hun mogelijke gevolgen voor onze gezondheid. Tot dusver werden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bij zo'n 800 chemische stoffen, zoals pesticiden, brandvertragers, parabenen... hormoonverstorende eigenschappen aangetroffen. Het verband met verschillende hormoongerelateerde ziekten en stoornissen als obesitas, vruchtbaarheidsproblemen, bepaalde types kanker, ADHD en diabetes wordt steeds duidelijker aangetoond.

Goede voorbeeld: Denemarken, Zweden en Frankrijk

In het weekblad Knack verschenen vorige week meerdere opiniestukken (Petra De Sutter/Bart Staes, 'Het valt niet uit te leggen dat we ondanks alle kennis aan hormoonverstoorders blootgesteld blijven worden' / Cindy Franssen, 'Kan België niet meer doen in de strijd tegen hormoonverstoorders') naar aanleiding van de recente berichten dat de industrie de regelgeving rond hormoonverstoorders wil beïnvloeden. Ze pleiten voor duidelijke normeringen om burgers te beschermen. Tevens roepen ze België op om in afwachting van Europese regelgeving zelf het voortouw te nemen, net zoals eerder Denemarken, Zweden en Frankrijk dat deden.

Wees kieskeurig

Wil je niet wachten tot de wetgeving jou beschermt, wees dan kieskeurig in je verzorgingsproducten (vermijd parabenen) en je voeding (vermijd pesticiden). Wees voorzichtig met plastic drinkbekers en brooddozen (bisfenol A) en met speelgoed (ftalaten). Dat de Gezinsbond onomwonden pleit voor biologische voeding, kunnen wij alleen maar toejuichen. Zij formuleren het zo:

  • Kies voor onbespoten sla, tomaten, komkommer, appel, prei, perziken, peren, aardbeien, druiven en paprika uit de biologische landbouw. Deze soorten bevatten het meeste pesticiden. Biolandbouw wijst chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen af en is spaarzaam in het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen.
  • Koop lokaal en seizoensgebonden, zo vermijd je onnodig verpakte voedingswaren. Kijk uit voor verpakkingsmateriaal met bisfenol A.
  • Kies voor verse voeding, of bereide voeding met zo weinig mogelijk synthetische kleurstoffen, smaakstoffen of bewaarmiddelen. Biologische verwerkte voeding is zo puur en authentiek mogelijk.
  • Kies voor biologisch katoen, want dat wordt geteeld zonder pesticiden; was kleding voor het eerste gebruik.
  • Vermijd verzorgingsproducten of make-up met parabenen, parfum, aroma, kies daarom voor biologische verzorgingsproducten.

Meer tips vind je in de brochure van de Gezinsbond.

Bron: Gezinsbond, Knack.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.