Portret - François de Putter ambieert lokaal voedselsysteem voor 10.000 mensen

16.01.2017
Avani

Hoe kunnen we de integriteit in ons voedselsysteem herstellen en tegelijkertijd lokale boeren en economieën ondersteunen? Op deze vraag wil François de Putter een antwoord geven met het project Avani.


François de Putter werd geboren in een familie met meer dan 10 generaties ervaring in de landbouw. In de jaren negentig nam hij het bedrijf over van zijn vader en specialiseerde zich in de grootschalige productie en verwerking van pootaardappelen. Hij werkte van 2005 tot 2012 als internationaal consultant en coachte grote landbouwbedrijven wereldwijd, gaande van optimalisatie van de voedselketen tot en met voedselveiligheid.

Lokaal, dus duurzaam

Drie jaar geleden startte François met het Avani-project. Doel van het project is een lokaal voedselsysteem op poten zetten dat de transitie inzet naar duurzame landbouw in Vlaanderen. In het coöperatief model dat hij voor ogen heeft, worden 10.000 adressen in Vlaanderen bediend met betaalbare en (h)eerlijke voeding. De deelnemers krijgen verse producten van boeren aan huis geleverd of kunnen die ophalen in een afhaalpunt. Door dat verdienmodel krijgen boeren echte kansen om steeds duurzamer te werk te gaan.

10.000 adressen in Vlaanderen zouden worden bediend met betaalbare, (h)eerlijke voeding.

De afgelopen drie jaar heeft François zich omringd met een dynamisch team van gedreven mensen die samen met hem het lokaal voedselmodel van Avani verder hebben ontwikkeld. Na een onderzoeksfase in 2014 startten ze in 2015 een pilootproject op met duurzame maaltijdboxen en hielden ze gespreksrondes bij overheden, universiteiten, korteketeninitiatieven en landbouworganisaties.

Scoren

Alle boeren die zich bij het project aansluiten, stappen in een verduurzamingstraject. In het begin krijgen ze een duurzaamheidsscore op 20. Daarna kunnen ze op hun eigen tempo stappen vooruitzetten en meer punten scoren. Bedoeling is dat er uiteindelijk een circulair landbouwmodel ontstaan, waar alle individuele bedrijven samen in één ecosysteem werken en de kringlopen sluiten. De boeren moeten zich daarbij enkel bezighouden met wat ze het liefst doen en het best kunnen: duurzaam boeren.

In 2019 moeten er werkende food hubs zijn in Gent, Antwerpen en Leuven.

Op zoek naar food hubs

De volgende jaren moet het project helemaal concreet worden. In 2017 gaat Avani op zoek naar locaties voor duurzame food hubs, een formule die ook in het buitenland zijn succes al heeft bewezen. In 2019 moeten er werkende hubs zijn in Gent, Antwerpen en Leuven.

Daarnaast organiseert Avani ook evenementen en burgervergaderingen en zoekt zo naar mensen die zich willen engageren voor dit initiatief.

Ben je geïnteresseerd? Meld je dan via de website aan om op de hoogte te blijven of om als ambassadeur mee te bouwen aan dit initiatief.

Bio?

De toekomstige food hub van Avani zal hoogstwaarschijnlijk niet volledig biologisch zijn. Toch brengen we dit project graag onder aandacht: BioForum Vlaanderen promoot samen met een 16-tal andere organisaties onder de naam Voedsel Anders een agro-ecologisch landbouwmodel. Avani draagt de agro-ecologische visie hoog in het vaandel en is partner in Voedsel Anders.

* * *

Bron: Met tienduizenden kiezen voor lokaal voedsel, Voedsel Anders

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.