Ook biokippen moeten ophokplicht volgen

14.11.2016
Journaal Seynaeve
In categorie

Omdat er vogelgriep gesignaleerd is in verschillende buurlanden, legde federaal minister van Landbouw Willy Borsus de ophokplicht op voor alle professionele pluimveehouders in België - ook biologische. 'Het Journaal' trok naar biologische kippenboer Geert Seynaeve in Ichtegem.


Bekijk het verslag uit het VRT Journaal hier.

De aanleiding van de ophokplicht is het opduiken van het vogelgriepvirus van het type H5N8 in onze buurlanden en elders in Europa. Dit virus wordt verspreid door wilde vogels, in het bijzonder watervogels op weg naar het zuiden.

De voorbije weken zijn er in Hongarije, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Kroatië en nu ook in Nederland tientallen dode wilde watervogels gevonden, besmet met het H5N8 virus. Het virus wordt door trekvogels die tijdens de zomermaanden in Siberië verblijven, meegebracht tijdens hun tocht naar het zuiden om te overwinteren.

Omdat de trekroutes ook over België lopen, werd besloten tot een ophokplicht, i.e. de kippen worden in de stal gehouden. Dit is met name voor biokippen geen evidente zaak, omdat zij gewend zijn om dagelijks vrij buiten te lopen.

Minister van Landbouw Borsus : "Het zijn voorzorgsmaatregelen aanbevolen door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), dat de situatie op de voet volgt. Gelukkig is er nog geen enkele uitbraak van vogelgriep vastgesteld op ons grondgebied. Ik wil ook de consument geruststellen: er is geen enkel risico voor de consumenten. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden."
__

Bron: VRT Journaal & FAVV persbericht

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.