Oxfam zoekt politici met klonten aan hun lijf

13.05.2016
Schermafbeelding 2016 05 13 Om 13 54 51 © Oxfam-Wereldwinkels
In categorie

Oxfam-Wereldwinkels voert actie voor eerlijke handel in suiker. De handelsregels van de Europese Unie zijn onrechtvaardig voor suikerrietboeren in het Zuiden. Ook de Europese belastingbetaler is de klos.


Waarom is de suikerhandel niet eerlijk?

Door de handelsregels van de Europese Unie kunnen suikerrietboeren uit bepaalde landen bijna niets verkopen bij ons. De regels houden rietsuiker uit het Zuiden buiten de EU, tenzij deze suiker de belangen van suikerproducerend Europa dient. Kleinschalige suikerrietboeren krijgen geen eerlijke kans op onze markt. En een klein groepje suikerbedrijven lacht in zijn vuistje.

'Kleine suikerboeren zijn milieuvriendelijker maar krijgen geen eerlijke kans om te exporteren naar Europa'

De kleinschalige suikerrietteelt in het Zuiden is nochtans milieuvriendelijker dan de grootschalige, industriële suikerbietenteelt in Europa. Je zou dus verwachten dat deze suikerrietboeren hun suiker vlot kunnen verkopen bij ons. Maar dat is niet zo.

Onze politici moeten die regels aanpassen. Maar hebben ze de klonten aan het lijf om dat te doen? Of laten ze zich de les spellen door de Europese suikerbedrijven? Doe mee en laat zien dat jij ook eerlijke suiker wil!

Schermafbeelding 2016 05 13 Om 15 36 55

Dag van de Eerlijke Handel

Plak jouw lokale politicus vol met suikerklontjes, naar aanleiding van de Werelddag van de Eerlijke Handel. Het is zijn/haar taak om de stem van jouw gemeente mee te nemen naar het Europese beleidsniveau. Samen gaan we voor eerlijke handelsregels. Er zijn verschillende momenten waarop je mee kan doen!

Koop biologische rietsuiker met fair trade label. Zo weet je dat de boeren een eerlijk loon ontvingen en goed voor het milieu zorgen. Bovendien is jouw consumptiedaad een signaal: jij vindt eerlijke handel belangrijk.

www.fairtradeday.be

Eerlijke handel in eigen land: de korte keten

Ook in eigen land krijgen veel boeren en producenten geen correcte prijs voor hun waren. Helaas bestaat er geen label voor eerlijke handel in het Noorden. Als je via de korte keten koopt, kan je al een stuk zekerder zijn dat de boer een correcte prijs krijgt. In de Vlaamse biosector zijn er talloze mogelijkheden om via de korte keten je wekelijkse boodschappen te doen! Bij de leessuggesties hieronder vind je meer info. Vind biopunten in je buurt.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.