Paaswedstrijd: Eerlijk genieten met pure biochocolade

12.04.2017
Chocola Belvas C Lisa Develtere © Lisa Develtere
Chocoladepralines in productie bij Belvas
In categorie

Pasen komt er aan en dat is natuurlijk dé perfecte uitvlucht om chocolade te eten. Helaas komt heel wat niet-biologische chocolade met een bittere nasmaak. Kies dus voor chocolade met het biolabel: chocolade van cacaobonen die geteeld zijn zonder schadelijke pesticiden of kunstmest. Als kers op het ei hebben wij een leuke chocolade wedstrijd in petto!


Het assortiment in de biowinkels biedt voor elke chocoladeliefhebber wat wils: biopralines, verpakte chocolaatjes, chocoladerepen, chocopasta, … en natuurlijk ook paaseieren en paasfiguren. Als je kiest voor biologisch én fair trade, weet je zeker dat de cacaoboer een eerlijke prijs krijgt. Zowat 59% van alle niet-biologische cacao op de wereldmarkt komt uit Ghana of Ivoorkust. In Ghana verdienen cacaoboeren 80 cent, in Ivoorkust 50 cent. Per dag... Het aanbod aan fair trade en bio chocolade komt vooral uit Latijns- Amerika.

Chocola zonder pesticiden of toevoegingen

Bij de teelt van cacao zonder het biolabel worden pesticiden gebruikt die zowel de arbeiders als hun leefmilieu ziek maken. Nochtans kan cacao perfect zonder pesticiden geteeld worden. In de grote cacao-producerende landen worden pesticiden gebruikt die in de EU verboden zijn omwille van hun extreme giftigheid. Voor de cacaotelers (waaronder veel kinderen) in die landen gelden blijkbaar andere gezondheidsnormen…

Het biologische productieproces, van cacaoboon tot chocolade, gebeurt daarentegen met de grootste zorg, zonder toevoegingen van kunstmatige smaakversterkers, kleurstoffen of bewaarmiddelen. Zo krijg je kwaliteit én een pure smaak.

Win een heerlijk biologisch smulpakket

*** DE PAASWEDSTRIJD IS AFGELOPEN ***

Wie weet win je één van de 10 smulpakketten van Belvas of Biscovit (zie verder)!

  • De wedstrijd loopt tot maandag 17 april middernacht (23.59u).
  • De 10 winnaars worden volgende week persoonlijk op de hoogte gebracht.
  • Lees het wedstrijdreglement.
Prijzen

De prijzen! Links: een biologische pralinedoos van Belvas | Rechts: een biologisch wafelpakket van Biscovit

Win één van de 5 biologische pralinedozen van Belvas

Deze cadeaudoos ‘Op Zoek naar de Oorsprong’* (320 gram) van de Belgische chocolademaker Belvas neemt je mee op verkenning naar de smaken van de wereld. In de doos vind je volgende pralines: Brut de Noir met stukjes cacaoboon uit Ecuador, mokka melk met de intense smaak van Colombiaanse koffie, ganache noire met chocolade uit de Dominicaanse Republiek en melk-hazelnootpraliné met chocolade uit Peru. Het ideale paasgeschenk voor chocoladefanaten.

*Bevat: hazelnoten, melk en soja. Kan sporen van amandelen en pistachenoten bevatten.

Win één van de 5 biologische wafelpakketten van Biscovit

Ontdek de biowafels en galetten* van Biscovit, van absolute Belgische topkwaliteit. Je proeft de pure, volle en natuurlijke smaak met hoogwaardige biologische én fair trade ingrediënten en een ambachtelijk bakproces: Belgische biochocolade, échte vanille (geen kunstmatige extracten) en bioparelrietsuiker. De Belgische wafelbakkerij ondersteunt zo ook de kleine boeren in verre landen. Hun filosofie luidt: “Eet iets minder, maar geniet des te meer!”

*De samenstelling van het assortiment kan afhankelijk van de voorraad lichtjes afwijken.

​Waarom eten wij chocolade paaseieren?

In traditionele verhalen symboliseert het ei nieuw leven. Vroeger werden de eieren in de lente begraven op de akkers. De Germanen geloofden dat de akkers hiermee weer vruchtbaar zouden worden. In de 18de eeuw maakten Parijse banketbakkers een chocolade-ei als luxevariant op de eeuwenoude eiertraditie. Aanvankelijk maakten ze de chocolade in de mal van een echt ei, later werden andere mallen ontwikkeld. Sommige bakkers en chocolatiers hielden wedstrijden met elkaar voor het mooiste chocolade-ei, waardoor chocolade eieren steeds populairder werd onder de bevolking.

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.