Portret: 'Ik wil een eerlijke en authentieke kaas kunnen bieden'

10.06.2016
Rs16565 Damse Kaasmakerij© Lisa Develtere 1127 Scr © Lisa Develtere
In categorie

Lode, zijn vrouw Petra en hun zoon maken samen Damse Mokke, een romige en bolle kaas. 'Na al die jaren blijf ik het fascinerend vinden hoe de wrongel en wei zich scheiden na het toevoegen van het stremsel.'


Begonnen in 1989

De Damse Kaasmakerij, gelegen pal naast het centrum van Damme, is de naam van het bedrijf waar Lode Vanhoutte en zijn vrouw Petra al sinds 1989 kaas maken. De passie voor kaas begon bij Lode op het melkveebedrijf van zijn vader. In 2000 breidde de kaasmakerij uit.

“Op mijn twintigste ben ik beginnen experimenteren en na twee jaar had ik een eigen receptuur klaar.” De Damse Mokke, een zachte witschimmelkaas in bolvorm, was geboren.”

Waarom bio?

Lode koos voor bio omdat die principes het best aanleunen bij wat hij van voedselproductie verwacht. “Ik denk dat bio-ondernemers vooral gepassioneerde en kritische ondernemers zijn. Ik wil een eerlijk en authentiek product op de markt brengen. Al die bewaarmiddelen of sproeistoffen: waarom zou je ze gebruiken? Je kan geweldige producten maken zonder!”

'Je kan geweldige producten maken zonder bewaardmiddelen of sproeistoffen'
Rs16576 Damse Kaasmakerij© Lisa Develtere 1039 Scr © Lisa Develtere

Ambachtelijk proces

Met 5 mensen verwerken ze schapen-, geiten- en koeienmelk, onder meer van Biomelk Vlaanderen. “De melk wordt gepasteuriseerd om het risico op ziekteverwekkers zoveel mogelijk uit te schakelen. Dan voegen we het stremsel, het zuursel en de witschimmel toe. Na stremming snijden we de wrongel en kneden we de kaas in de typische vorm van de Damse Mokke, een halve bol. Koeienkazen en geitenkazen worden trouwens anders gemaakt. Het verschil zit in de culturen die gebruikt worden. Geitenkazen rijpen ook sneller dan koeienkazen.”

Elk seizoen anders

“Na al die jaren blijf ik het fascinerend vinden hoe de wrongel en wei zich scheiden na het toevoegen van het stremsel. Ook interessant is hoe de melk verschilt per seizoen en de invloed daarvan op de samenstelling van de kaas. In het begin was dat zoeken.” Zijn receptuur heeft Lode intussen in de vingers, maar hij blijft zich verbeteren. “Ik probeer nog altijd het productieproces verder te optimaliseren.”

'Na al die jaren blijf ik het fascinerend vinden hoe de wrongel en wei zich scheiden na het toevoegen van het stremsel'
Rs16562 Damse Kaasmakerij© Lisa Develtere 1151 Scr © Lisa Develtere

De toekomst

De Damse kazen zijn te vinden in supermarkt, biowinkels en delicatessenzaken. Lode denkt intussen na over de toekomst en is trots dat zijn zoon op termijn de dagelijkse leiding in de zaak zal overnemen. De markt voor biokazen ziet hij alleen maar groeien: “Bio is helemaal geen hype, het is een bewuste keuze voor en door mensen. Daar dragen we graag toe bij.”

www.damsekaasmakerij.be

Vind biopunten in je buurt

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.