Portret - Tine Embrechts: “Vers geplukte biobessen zijn rijker van smaak”

22.05.2018
Tine Embrechts Liggend Beeld Facebook 2
Tine Embrechts is actrice, zangeres en ook fan van bio - © François De Heel

Tine Embrechts is actrice, zangeres en fan van bio! Deze sterke vrouw met indrukwekkend tv-palmares, blijkt verzot op verse bessen en frambozen, zeker wanneer die biologisch geteeld zijn. Ook voor haar jongste spruit wil ze, net als vele jonge moeders, niets dan bio. Biologisch én lokaal geteeld, daarmee kan je Tine verleiden!


Tine Embrechts (42) leeft graag gretig: moeder zijn, presenteren, acteren, zingen... Samen met haar man Laurent (de komiek Guga Baúl) kreeg Tine twee zonen, Gaston (2,5) en Maurice (6 maanden). Uit een vorige relatie heeft zij al twee puberzonen, Emilio (13) en Oscar (11). In haar nieuw samengesteld gezin verveelt ze zich geen seconde. Ze probeert haar kinderen bewust op te voeden zodat ze weten waar het eten op hun bord vandaan komt. Inspiratie? Bessen plukken in een biologische boomgaard? Ja, dat lijkt haar een zalige gezinsactiviteit!

Tine, je aarzelde geen seconde om bio-ambassadeur te worden. Wat is jouw motivatie? 

Tine Embrechts: “Jullie campagnemaand over bio focust toevallig op het lekkerste fruit dat ik ken! (lacht) Ik hou echt enorm van bessen en frambozen. Zeker wanneer ze biologisch geteeld zijn, kan ik er niet aan weerstaan. Ik kijk elk jaar uit naar het volgende seizoen. Ook mijn kinderen zijn er verzot op. Als ik met een bakje frambozen binnen kom, dan is dat echt binnen de vijf minuten helemaal leeg gegeten."

Je ging op bezoek bij biologisch fruitteler Wim. Welke indruk gaf dat bezoek jou? 

“Dat vond ik een hele fijne voormiddag! Allereerst was ik werkelijk aangenaam verrast door de veelheid van alles wat er daar groeide. Het was overweldigend. Al dat vers geplukte fruit smaakte zo intens: frambozen, witte en rode bessen, braambessen… Bovendien vertelde bioboer Wim met zoveel passie over waarmee hij bezig is. Hij legde me bijvoorbeeld uit hoe moeilijk het is om te concurreren tegen de supermarkt. Dat vond ik een eye opener. Bessen zijn weliswaar prijzig fruit, maar dat komt omdat ze heel fragiel zijn. Ik heb kunnen ervaren hoeveel tijd en zorg ze nodig hebben om te kunnen groeien. De prijs die Wim hiervoor aanrekent is echt gerechtvaardigd. Dan klopt het volgens mij niet als je diezelfde bessen elders ziet aan een prijs die lager lijkt dan de productiekost. Ik ben blij dat ik dat stukje bewustwording heb meegekregen. Eigenlijk zou iedereen daarover met de lokale boeren moeten kunnen praten.

Smaakt vers geplukt anders? 

“Amai, nog niet! Na mijn bezoek aan de boomgaard ben ik naar de winkel gereden om daar dezelfde bessen te gaan kopen. Als kleine test. Ik ervaarde echt een enorm smaakverschil. Het vers geplukte biofruit was veel rijker van smaak.”

“In mijn eigen tuin heb ik vorige maand ook nog komkommer en tomaten geplant. Ik vind het leuker om dat te zien groeien, dan het gewoon in de winkel te kopen. Ploeteren in de aarde, daar word ik wat rustiger van.”

“Aardbeien in december zijn toch gewoon echt niet lekker? Ik vind het jammer dat veel fruit tegenwoordig het hele jaar door in de winkel te verkrijgen is.”

FAMILIETREKJE

Hoe bewust ga je zelf met eten om? 

“In onze ideale wereld zouden mijn man Laurent en ik liefst twee keer per week naar de boer gaan om onze groenten en fruit kraakvers te kopen. Maar we hebben vier kinderen in huis en we werken allebei voor televisie met onregelmatige uren. Dat maakt het moeilijk om alles georganiseerd te krijgen. Helaas is er in ons aankoopgedrag dus een verschil tussen droom en daad! Mijn echtgenoot gaat vaak naar de biowinkel. Hij kookt voor zichzelf gluten- en lactosevrij. Ik probeer gevarieerd en gezond te eten zonder daarin te overdrijven. Zeg me bijvoorbeeld niet dat ik enkel nog plantaardige melk mag gebruiken om te koken, want daar word ik heel ongelukkig van. We doen regelmatig beroep op maaltijdboxen die thuis geleverd worden. Dan kiezen we bewust voor de pakketten met biologische groenten. Ik ben ook een echte soepmama. Ik maak graag soep, omdat ik vind dat soep de beste manier is om de kinderen dagelijks verse groenten te laten eten.” 

Geraak je zelf af en toe toch bij de boer? 

“Deze zomer heb ik voor het eerst in jaren wat meer vrije tijd. Bessen plukken lijkt me een zalige gezinsactiviteit! Dus in dat opzicht heeft het bezoek aan bioteler Wim mij zeker geïnspireerd. Over een paar jaar willen we met onze twee jongste zonen, Gaston en Maurice, ook klant worden bij een lokale plukboerderij. Zo worden ze zich bewust van waar hun eten vandaan komt. Mijn puberzonen, Emilio en Oscar, hebben nu helaas volledig andere interesses. Ik krijg ze daarvoor niet meer gemotiveerd. (lacht) Tja, je kan alleen maar hopen dat ze iets oppikken van wat je hen probeert mee te geven.”

"De liefde voor lekker en gezond eten is duidelijk een familietrekje."


Je broer, Pieter Embrechts, was ook al eens bio-ambassadeur. Heb je de liefde voor lekker eten van thuis meegekregen? 

Embrechts: “Er zijn geen landbouwers in onze familie. Mijn mama is wel een echte keukenprinses. Ze kookt heel graag, veel en lekker. Wij zijn een familie van bourgondiërs, we eten dus allemaal graag rijkelijk, met zoveel mogelijk kwaliteitsproducten. Ik zat ook op een Steinerschool, waar de kleuters appelmoes leren maken en waar we in het middelbaar leerden tuinieren. Mijn vriendinnen uit een andere school vonden dat toen vreemd.”

“Begin jaren tachtig was mijn papa ook vaste klant bij een van de eerste biologische bakkers in Antwerpen. Hij kocht er altijd zuurdesembrood. Ik herinner mij nog dat wij dat brood als kind niet zo lekker vonden. Dan wil je toch vooral een zachte, witte pistolet of sandwich. Maar nu hou ik dus wel van authentiek, ambachtelijk brood. Ik vind ook niets zo onsmakelijk als fabriekskaas. Biologische kaas is een natuurproduct en dat verschil proef je toch wel, vind ik. De liefde voor lekker en gezond eten is dus een familietrekje.”

affichebeeld-golf-kleinfruit-bijgesneden.jpg#asset:93560:centeredColumnHeaderImage

Tine Embrechts met biofruitteler Wim Vandenberghe op het fruitbedrijf Frambiosa y Besos

ZONDER IS GEZONDER

De campagne focust op biologisch fruit. Lig je wakker van residuen van pesticiden? 

“Ja, absoluut. Onze baby Maurice is pas gestart met fruit– en groentepap. Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om fruit of groenten voor hem te kopen die met synthetische pesticiden zijn bespoten. Ik vind het heel frappant om dat bij mezelf op te merken. In dat zuiver lichaampje hoort alleen maar zuiver voedsel. Mijn oudere kinderen verdienen ook het beste, maar daar denk ik dan: die zullen wel tegen een stootje kunnen. Ook de crèche voor Maurice heb ik speciaal gekozen omdat men er met lokale en biologische groenten en fruit kookt.”

"Geen haar op mijn hoofd dat er aan denkt om onze baby Maurice fruit of groenten te geven die met synthetische pesticiden zijn bespoten. In dat zuiver lichaampje hoort alleen maar zuiver voedsel."

Eet je seizoensgebonden? 
“Ja, ik eet bijvoorbeeld graag aardbeien, maar dan enkel binnen het seizoen! Aardbeien in december zijn toch gewoon echt niet lekker? Ik vind het jammer dat veel fruitsoorten tegenwoordig het hele jaar lang in de winkels te verkrijgen zijn. Aardbeien, kersen, mandarijnen… die kan je nu altijd kopen. Daar doe ik niet aan mee. En ik kies ook liefst zoveel mogelijk voor een Belgisch product. Bovendien vind ik het gewoon leuker om de seizoenen te volgen. Nu is het bijvoorbeeld aspergetijd. Asperges uit de volle grond zijn het heerlijkste wat er is! Mijn lichaam lijkt in de winter meer nood te hebben aan zoetere, zwaardere groenten zoals kolen, rapen en pastinaak. Dus ja, ik volg de seizoenen.”

Veel mensen kiezen bio omwille van hun gezondheid. Waarom koop jij bio?
“Gezondheid vind ik sowieso belangrijk. Onze vooruitgang heeft fantastische dingen voortgebracht, maar ik ben toch ook wat bezorgd over de wereld waarin mijn kinderen volwassen zullen zijn. Gaat die nog goed en leefbaar zijn? Als je kijkt naar bijvoorbeeld de klimaatkwestie, dan is het best griezelig hoe snel die veranderingen zich voordoen. Dan denk ik: het is NU echt tijd dat we met zijn allen ons consumptiepatroon aanpassen. Daarom zal het belang van lokaal en biologisch eten volgens mij steeds groeien. De laatste decennia is onze landbouw een beetje de foute richting uitgegaan. Bij onze grootouders was lokaal nochtans heel evident.”

Laat het zeker niet aan je hart komen, Tine, en geniet van de bessenpluk! 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.