Biologische aardappelsector maakt werk van robuuste bio-aardappelen

10.07.2018
201807 Convenant Aardappel
Foto: bij The Food Hub, Sophie Nuytten voor BioForum Vlaanderen 

De biologische aardappelsector wil in 2021 alleen nog 100 procent robuuste bio-aardappelen aanbieden. Deze aardappelen zijn van nature minder gevoelig aan de aardappelziekte en bovendien ook erg lekker! 


Aardappelziekte

Om de biologische aardappelteelt verder te verduurzamen ondertekende de biologische aardappelsector een samenwerkingsconvenant. Directe aanleiding is de schade die de schimmel 'phytophthora', ook gekend als de aardappelplaag, aanricht in de biologische aardappelteelt. Om grote, nieuwe schade te voorkomen is er nood aan sterke rassen die van nature resistent zijn. 

In de gangbare teelt kan een aardappelteler gewasbeschermingsmiddelen gebruiken tegen phytophthora, maar in de bioteelt ligt dat moeilijker. Een bioboer mag geen gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen, en zal proberen om zijn oogst maximaal tegen deze schimmel te beschermen door sterke aardappelrassen te kiezen, door zijn aardappelen extra vroeg te planeten zodat de schimmel weinig vat heeft op de planten... Lees meer over de biologische aardappelteelt.

“Biologische aardappeltelers mogen in zéér beperkte hoeveelheden koper inzetten tegen deze schimmelziekte, maar gebruik ervan staat maatschappelijk steeds meer onder druk. Bovendien zien we dat in jaren waarin de aardappelplaag hevig toeslaat, het gebruik van koper onvoldoende impact heeft”, vertelt Lieve Vercauteren van de sectororganisatie voor biologische landbouw BioForum Vlaanderen. 

" Een bioboer probeert om zijn oogst maximaal tegen de aardappelziektete beschermen door sterke aardappelrassen te kiezen." 

Robuuste aardappelen

Vandaag zijn er al ‘robuuste’ rassen zoals Carolus, Connect, Vitabella en Sarpo Mira die niet of minder gevoelig zijn aan de aardappelziekte. Iedere variëteit heeft eigen kenmerken voor teelt, bewaring, uitzicht, koken en smaak. Let maar eens op hun namen als je de volgende keer naar de winkel gaat, of beter nog: koop ze en ontdek zelf hun lekkere smaak! 

"De verschillende spelers in de keten nemen wel eens een afwachtende houding aan: een aardappelteler kan pas starten met de teelt van robuuste aardappelen als er voldoende pootgoed is, de winkelier moet bereid zijn om nieuwe variëteiten in het assortiment op te nemen, de consument moet bereid zijn om deze rassen met al hun verschillende smaken te ontdekken..." aldus Lieve Vercauteren, directeur van de sectororganisatie BioForum Vlaanderen. 

Om het proces te versnellen stelt de biologische aardappelsector zich als doel om voor de biologische teelt van aardappelen in 2021 alleen nog 100 procent robuuste rassen te gebruiken! De partners in het convenant verplichten zich daarom om in de hele keten bijvoorbeeld vanaf de productie van pootgoed tot in het winkelschap voorrang te geven aan deze aardappelrassen.

"De winkelier moet bereid zijn om nieuwe aardappelrassen in het assortiment op te nemen, de consument om deze rassen met al hun verschillende smaken te ontdekken..."

201807_convenant-aardappel-sfeerbeeld.png#asset:95368:centeredColumnHeaderImage

Bron: eigen berichtgeving, Vilt. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.