Doe mee met de Schoon Boeren fietstocht en bezoek een biofruitteler

13.07.2017
KVL/Creative Nature bij bioboerderij Lombarts Calville rode bes bio mijn natuur biologisch fruitsap boer fruitpers © KVL/Creative Nature bij bioboerderij Lombarts Calville
Nieuwsfoto: KVL/Creative Nature, Lombarts-Calville

Inagro en de Provincie West-Vlaanderen lanceerden een mooie Schoon Boeren fietstocht langs 8 sociaal geëngageerde land- en tuinbouwbedrijven in de gemeenten Roeselare, Izegem, Ledegem en Moorslede. De fietstocht brengt je langs een bioboerderij waar je verwelkomd wordt door de geur van vers geperste appels.


Schoon Boeren is een publiekscampagne over duurzame landbouw, met concrete en realistische verhalen van de land- en tuinbouwer achter de hoek. Elk op hun manier en in hun eigen specifieke bedrijfssituatie gaan ze de vele economische, sociale en milieukundige uitdagingen aan. Kleine en grotere stapjes op weg naar een toekomst voor zichzelf, hun kinderen en hun omgeving.

Op bezoek bij een bioboerderij

Eén van de geselecteerde boeren zijn Luc Goossens en Kris Vanderstichele van de biologische boerderij Lombarts Calville. Zij maken artisanale sappen en cider op basis van biofruit sinds 2000. Hun verhaal begint vanuit een nobel doel, namelijk het landschap in de Westhoek - met de typische weideboomgaarden - in ere herstellen. Luc Goossens: “Na de eerste wereldoorlog was het landschap hier helemaal verwoest. En daarbij gingen ook heel wat streekeigen fruitsoorten verloren. Ik wilde opnieuw hoogstam appelbomen aanplanten. Die zijn ecologisch en landschappelijk bijzonder waardevol en de vruchten geven heerlijk sap. Daarnaast vinden vele kleine diertjes en vogels in en onder de hoge bomen een thuis en voedsel. Hoogstambomen vergen jaarlijks een goede snoei en het gras eronder moet geregeld gemaaid worden. Voor de rest zorgen die bomen grotendeels voor zichzelf. Doordat ze diep wortelen, halen ze alle nodige voedingsstoffen uit de bodem. Kunstmatige bemesting of bestrijdingsmiddelen komen er sowieso nooit aan te pas op ons bedrijf. Gezonde bomen dragen gezonde vruchten!”

Om ziektes te voorkomen is het ook belangrijk om de juiste rassen te kiezen en de boom op de juiste plaats te planten. Bij Tuinsappen Lombarts Calville kiezen ze bewust voor oude appelrassen. Die hebben klinkende namen als President Van Dievoet, Bakker Parmentier, Trezeke Meyers, Maman Lili, en … Lombarts Calville. Die laatste zijn de favoriet van Luc en Kris!

Van een biobedrijf verwacht men dat het hele plaatje klopt en voor Luc en Kris is het inderdaad logisch dat er zonnepanelen liggen en zoveel mogelijk gereinigd wordt met regenwater. Maar het echtpaar gaat nog een stuk verder. Zo zuiveren ze het afvalwater in een rietveld, fungeren ze als zorgboerderij en geven ze mensen die buiten het gewone arbeidscircuit vallen de kans om bij hen werkervaring op te doen. “Ook niet onbelangrijk is het landschapsbedrijfsplan dat we lieten uitvoeren,” benadrukt Luc, “En via de Provincie West-Vlaanderen hebben we deelgenomen aan een project rond agrarische architectuur om alle bedrijfsgebouwen en loodsen op een waardige manier in te passen in het landschap.”

Fiets mee

Doe de Schone Boerenfietstocht, bezoek deze bioboer en geniet ondertussen van het afwisselende landschap (en enkele pittige klimmetjes). Neem tijdens het fietsen deel aan de fietszoektocht en win een mand streekproducten ter waarde van € 25.

Meer info over deze fietstocht op www.schoonboeren.be

Bron: Schoon Boeren





Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.