Vlaming koopt 11 procent meer bioproducten

03.04.2018
20180403 Bioconsumptie
Foto: 'Lisa Develtere'
In categorie

De Belg gaf volgens de nieuwe GFK-cijfers in 2017 gemiddeld 6 procent meer uit aan bioproducten. Voor Vlaanderen werd zelfs een stijging van 11 procent genoteerd. Het marktaandeel voor verse bioproducten steeg tot 3,2 procent.


Bio is overal

Meer mensen kopen meer biologische producten en we geven er met z'n allen ook meer geld aan uit. De fikse groei in consumptie is onder meer te danken aan de ruime beschikbaarheid van bio in alle verkoopkanalen: in de gespecialiseerde biowinkels, via rechtstreekse verkoop op de bioboerderij, in de (bio)supermarkt... Niet voor niets koopt 90% van de Belgen minstens één keer per jaar een bioproduct. Ook het aandeel van de mensen die minstens wekelijks bio kopen nam toe in 2017. 

De groeicijfers blijken spectaculair. Tussen 2008 en 2017 verdubbelde het bedrag dat we besteden aan verse voeding en dranken in België. In 2017 zien we voor Vlaanderen een stijging van 11% en voor Wallonië 8% tegenover 2016. Het Brussels gewest zakte in 2017 met 7%. Dat is opvallend aangezien het Brussels gewest een verdrievoudiging realiseerde tussen 2008 en 2017. 

Dat zijn de conclusies uit een enquête door GfK in opdracht van VLAM waarbij de aankopen van 5.000 Belgische gezinnen werden opgevolgd.

bestedingen_bioconsumptie.png#asset:87035:centeredColumnHeaderImage

Toppers: groenten, fruit en aardappel

Het marktaandeel van verse bioproducten groeit gestaag van 3 naar 3,2 procent. Het marktaandeel van bio verschilt wel sterk van product tot product. Biologische vleesvervangers hebben in vergelijking met gangbare voeding met 26 procent het grootste marktaandeel. Ook eieren scoren hoog (14,5%). 

Van alle bestedingen aan bio gaat 40 procent naar groenten, fruit en aardappelen. Zuivel maakt 20 procent van alle biobestedingen uit en graanproducten 12 procent. Het bedrag besteed aan dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren neemt iets minder dan een kwart van de biobestedingen in. Er is een lichte daling gemeten voor deze categorie. Dit kan te maken hebben met het prijsverschil tussen bio en gangbaar dat relatief groot is voor vlees en vis. Het kan ook deels te verklaren zijn doordat de bioconsument bewust omspringt met de consumptie van dierlijke producten en voor deze producten eerder kiest voor kwaliteit dan voor kwantiteit. 


bioconsumptie_marktaandeel.png#asset:87036:centeredColumnHeaderImage

Iedereen koopt bio

Bio behoort tot ons normale voedingspatroon. 9 op 10 Belgen kopen jaarlijks minstens eenmaal een vers bioproduct. De biobestedingen worden voor 60% gerealiseerd door gezinnen die minstens wekelijks bio kopen. Het aandeel van deze frequente biokopers neemt toe. 

De alleenstaanden, zowel oud als jong, hebben het hoogste bio-aandeel van zo’n 4,5%. In absolute cijfers zijn de welgestelde gezinnen met kinderen en de welgestelde gepensioneerden de belangrijkste groep biokopers. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de helft van de biobestedingen. De welgestelde gezinnen vormen ook in de totale bestedingen van voeding de belangrijkste groep kopers! 

Hard discounters Aldi en Lidl bouwen hun biogamma uit, wat kroostrijke gezinnen met een beperkt inkomen meer bio doet kopen. Deze bevolkingsgroep had het laagste bio-aandeel, namelijk 1,4%, maar ziet zijn bio-aandeel nu wel verdrievoudigd sinds 2008. 

bioconsumptie_kopers.png#asset:87037:centeredColumnHeaderImage

Bron: GfK

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.