Waar vind je vlees van op de bioboerderij?

13.03.2018
20180312 Vlees Boederij Klavertjeshof
Foto boerderij Klavertjeshof: Kobe Van Looveren

Biologische veetelers hebben een traditie in het rechtstreeks verkopen van lekker, vers vlees. Deze kleinschalige boeren kweken hun dieren op met veel oog voor het natuurlijke gedrag en slachten slechts om de één of twee maanden een dier. Ontdek waar je smakelijk vlees recht van de bioboerderij kan kopen. 


Pakketten of losse verkoop

Biologisch vlees vind je in bijna alle supermarkten en in verschillende biowinkels: vooral rund, varken en kip kan je makkelijk vinden. Uitzonderlijk ook schaap, konijn en geit. Biovlees kan je ook rechtstreeks bij de bioboer bestellen. Biologische veehouders werken kleinschalig en slachten bijvoorbeeld om de één of twee maanden. Ze bieden het vlees meestal aan in pakketten. Je bestelt dan meer dan je in de winkel zou kopen en vriest het in voor later gebruik. Soms wordt het vlees ook per gewicht in losse verkoop aangeboden.

Vaak biedt de rechtstreekse aankoop een prijsvoordeel en extra lekker vlees. Bovenal is het fijn om exact te weten hoe de dieren leven, wat ze eten en wie de boer is. Dankzij de thuisverkoop kan de boer voor zichzelf een correcte prijs bepalen voor zijn vlees. Vaak slacht hij pas wanneer alle delen van het dier verkocht zijn, waardoor niets verloren gaat. 

Lokale biocharcuterie

Er bestaan ook enkele gespecialiseerde biologische slagers in Vlaanderen die een breed aanbod aan biologisch vers vlees en huisgemaakte vleeswaren (ham, salami, rosbief…) aanbieden. Zij zijn strikt gebonden aan de regels voor biologische verwerking en werken dus met een zeer beperkt aantal additieven. Zij kiezen nauwkeurig de veetelers met wie ze samenwerken om kwaliteit te kunnen verzekeren.
Soms slaan veehouders de handen in elkaar om hun vlees te verkopen. Zo hebben enkele bioboeren samen met biologisch slager Frank Bielen een charcuterielijn ‘Puur Bio’ opgezet. Het vlees wordt zo puur mogelijk verwerkt met oude ambachtelijke technieken als roken, zouten en drogen. 

Vlees met biolabel

Het biolabel biedt garanties voor biologische veehouderij, met strenge controles erbij. Biologische veehouders kiezen voor een diervriendelijke aanpak. Niet alleen erkennen ze het natuurlijk gedrag van dieren, ze houden hun dieren zo gezond mogelijk via biologisch voeder, frisse buitenlucht, genoeg leefruimte en zo weinig mogelijk medische ingrepen. Om de druk op het milieu minimaal te houden, stelt de biosector ook voorop dat het aantal dieren per hectare beperkt moet zijn. Voor jou als consument betekent dat: kies voor minder vlees, maar beter!

Veehouders met vleesverkoop:

Deze veehouders kweken een of meerdere diersoorten biologisch en bieden het vlees aan in rechtstreekse verkoop. Vaak bieden zij ook een assortiment vlees van collega-bioboeren aan om hun aanbod groter te maken.

  • De Groene Boerderij: kweekt biologische varkens; verkoopt biologisch vlees van varkens, rund, kalf, lam, kip en kalkoen - Akkerveken 3, 2990 Wuustwezel
  • De Kijfelaar: kweekt biologisch rundvee; biedt biologisch rundvlees aan, te koop via pakketten en losse verkoop - Schravenhage 4, 2200 Noorderwijk 
  • De Steenovens: kweekt biologische varkens en vleeskippen; verkoopt varkensvlees en kippenvlees, Steenovens, 4, 2440 Geel
  • De Zwaluw: kweekt biologisch rundvee, schapen; biedt vlees aan van eigen dieren,Verbindingsweg 66, 9920 Lovendegem
  • Hoeveslagerij De Vierklaver:  kweekt biologisch rundvee; biedt rundvlees aan van eigen dieren; overige vlees van gangbare dieren, te koop via webwinkel - Hemelseschoot 19, 9160 Lokeren
  • Hoeveslagerij Donderij: kweekt biologische runderen en varkens; biedt biologisch varkens- en rundvlees aan, te koop via webwinkel - Donderij 18, 9680 Maarkedal
  • Herkenrodeboer: kweekt biologisch rundvee; biedt vlees aan van rund, varken, kip en lam, Olmenbosstraat 12, 3511 Stokrooie
  • Milagrow: kweekt biologisch rundvee; verkoopt vlees van eigen dieren - Groenenhoek 56, 2630 Aartselaar
  • Natuurboerderij het Bolhuis: kweekt biologische vleesrunderen en schapen; verkoopt biologisch vlees van (jong) rund, lam, varken - Asdonkstraat 49, 3294 Molenstede 
  • Het Eikelenhof: kweekt biologische varkens; verkoopt biologisch varkens- en rundvlees, via hoevewinkel, Weg naar Opitter 104, 3670 Neerglabbeek 
  • Hoeve Pante: kweekt biologische runderen; verkoopt rundvlees en lamsvlees, via pakketten, Zaggebroekstraat 2, 8210 Zedelgem
  • Klavertjeshof: kweekt biologische runderen; verkoopt biologisch rundvlees, Eeksken 4, 9920 Lovendegem 
  • Natlandhoeve: kweekt biologische runderen; biedt biologisch vlees aan van rund, varken en lam, in pakketvorm, Stokstraat 2, 3800 Sint-Truiden
  • Puur Bio: biologische charcuterie gemaakt met vlees dat aangeleverd is door lokale bioboeren, verkooppunten in Antwerpen, Limburg en Vlaams Brabant
  • Widar: kweekt biologische runderen, varkens en paarden; verkoopt biologisch rund- en varkensvlees, Lipseinde 43, 2330 Merksplas


Gecertificeerde bioslagers

  • Bioslagerij De Boom: verkoopt groot aanbod vers biologisch vlees en huisgemaakte vleeswaren, Groenlaan 66, 9550 Herzele
  • Frank Bielen: verkoopt groot aanbod vers biologisch vlees en huisgemaakte vleeswaren; Hasseltsesteenweg 532, 3700 Tongeren
  • Le Gué de la Bevronne: verkoopt groot aanbod vers biologisch vlees en huisgemaakte vleeswaren; Rue de Fouron 15, 3790 Voeren
  • Bioslagerij Meert: verkoopt groot aanbod vers biologisch vlees en huisgemaakte vleeswaren, Sterrestraat 240, 9160 Lokeren
  • Michiel Goessens: mobiele bioslagerij: verkoopt groot aanbod vers biologisch vlees en huisgemaakte vleeswaren; verkoopt uitsluitend op de markt

Hoe kan ik zeker zijn dat mijn biologisch vlees werkelijk bio is?

In de media zag je misschien dat Veviba ervan verdacht wordt om gangbaar vlees als biologisch vlees verkocht te hebben? Omdat het vleesverwerkende bedrijf zijn erkenning van het FAVV verloren heeft, is ook het certificaat voor bio van Veviba momenteel geschorst. De controle op bio wordt zeer degelijk uitgevoerd. Het is echter onmogelijk om elk risico volledig uit te sluiten... 

Lees er meer over in ons gezamenlijke standpunt met Certisys, het controleorgaan bevoegd voor de biocontrole bij dat Veviba. 

Hoe herken je biologisch vlees? Je herkent biovlees aan twee elementen: het biologische EU-label en het gebruik van de term "biologisch" of "bio". Die twee garanderen dat het product voldoet aan de Europese biowetgeving

Heb je vragen over hoe de controle op biovlees verloopt? Alle vleeswaren met bio op de verpakking worden streng gecontroleerd. Boeren, verwerkers of verkopers uit de biosector krijgen minstens één keer per jaar een controleur over de vloer voor een uitgebreide controle. Voldoet een product bij zo'n controle niet aan alle normen zoals die in de Europese biowetgeving staan, dan mag het product niet als bio verkocht worden!

Kan eender wie in een slachthuis of snijderij het etiket 'bio' kleven op een product? Het antwoord is nee, daar komt een bedrijf niet zomaar mee weg! De biocontroleurs gaan in de boekhouding nauwgezet na hoeveel biologische grondstoffen zijn aangekocht en hoeveel biologische vleeswaren het bedrijf daarmee kan maken. Van elk type dier (rund, varken) is geweten hoeveel kg biefstuk, entrecôte of ribbetjes het dier oplevert en hoeveel verwerkte vleeswaren daarmee geproduceerd kunnen worden.

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal natuurlijke additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, chemische pesticiden of ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.