​Wereldmelkdag: kies lokale biologische melk

31.05.2016
Schermafbeelding 2016 05 30 Om 14 50 35 © Wout Hendrickx & Debby de Mangelaere

Op Wereldmelkdag op 1 juni pleiten we graag voor lokale biologische melk. Biologische melk is duurzaam want de biologische melkveehouder houdt minder dieren per hectare waardoor het milieu minder belast wordt. Onze boodschap voor Wereldmelkdag: kies lokale biologische melk!


Duurzame melk

Koeien en geiten die op ruime weides buiten grazen, weinig medische behandelingen ondergaan en biologisch voer krijgen: dat is de stevige basis van de biologische veehouderij.

Biologische melkveehouders bewijzen elke dag dat een duurzame productie mogelijk is en dat verdient respect. Wim Lybaert, bekend van televisie als moestuinier die teelt zonder pesticiden of kunstmest, is voorstander van een duurzame landbouw en veeteelt. Hij bewondert de manier waarop biologische zuivelboeren werken. Hij vindt lokale biolandbouw alvast de landbouw van de toekomst en steunt de biocampagne van Bio Mijn Natuur.

Philip En Lien Digitaal

Hoe wordt biologische melk gemaakt?

Melkboerin Lien van boerderij ‘t Vier Uiterstenhof’ (West-Vlaanderen) laat haar koeien grazen in de wei. Ze beperkt het aantal dieren per hectare zodat de begrazing niet leidt tot overbegrazing, bodemerosie of vervuiling door een teveel aan mest. In de biologische landbouw geldt het principe van grondgebondenheid: de hoeveelheid land en de hoeveelheid dieren zijn mooi met elkaar in evenwicht. Lien besteedt veel aandacht aan het welzijn van de dieren. Ze selecteert rassen die niet enkel op melkproductie goed scoren, maar ook op weerstand en sterke poten. Ze gebruikt zo min mogelijk antibiotica, zoals de wettelijke normen voor bio voorschrijven. In de stal krijgen de koeien veel ruimte en matrassen in de ligboxen. De dieren kunnen naar believen naar de melkrobot, wat het risico op uierontsteking vermindert.

Katrien En Dries Digitaal

Hoe wordt biologische kaas gemaakt?

Gezonde dieren leveren pure melk. Dries, de broer van Lien, is de kaasmaker van ‘het Dischhof’. Hij maakt heerlijke biologische kazen. Dat doet hij volgens de strenge regels voor biologische verwerking: zo puur mogelijk en met zo weinig mogelijk toevoegingen. Slechts een beperkt aantal additieven en technieken zijn toegelaten in bio.

Rs11403 20130211 Mouton 005 Hr Scr 1

Voer van eigen bodem

Het gemengde bedrijf (melkvee en groente) De Zwaluw is voor nagenoeg 98% zelfvoorzienend in veevoer. Dat is bijzonder. Terwijl vele veehouders afhankelijk zijn van soja-import en zo de veehouderij een slechte naam bezorgen, laat boer Nils zijn dieren zo veel mogelijk zelf grazen en zorgt hij zelf voor voldoende voer van eigen bodem.

Digitaal Productinfo Draft3 Ei

De kip en haar bio-ei

Wie zuivel zegt, denkt vaak ook aan eieren. Op de kippenboerderij van Jef Dries leer je waarom een bio-ei meer kost dan een gangbaar ei. Een biologische kip geniet van kwaliteitsvol biologisch voer, een buitenloop om te scharrelen, meer plaats in de stal… Op het eerste gezicht zien alle eieren er hetzelfde uit. Hooguit de kleur verschilt ... en de stempelcode op het ei. Biologische eieren herken je aan de stempelcode die begint met het cijfer nul.

Campagnebeeld Metinfo Digitaal

Koop biozuivel

Van zaterdag 4 tot zondag 12 juni vind je op Bio Mijn Natuur uitgebreide aandacht voor biologische zuivel en eieren. Zo kan je ontdekken hoeveel liefde, zorg en vakmanschap ondernemers steken in biologische zuivel.

Jouw favoriet?

Bedrijven openen de deuren en winkels promoten het rijke, gevarieerde aanbod van bio. Kijk in de online kalender voor alle activiteiten. Van 1 tot 9 juni kan je stemmen op je favoriete biologische zuivelproduct, waarbij je zelf kans maakt op 1 van de 25 cadeaubonnen ter waarde van 100 euro.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.