Pad Thai met tofu

Ben jij of ken jij een 'ik-lust-geen-tofu-want-dat-smaakt-naar-niets' persoon, dan moet je toch 's dit (glutenvrije) gerecht uitproberen. Heerlijk fris en in een wip gemaakt!

* * *

Dit recept komt uit het boek Echt (w)eten - Gezond koken volgens de vijfseizoenskeuken van Viviane Van Dyck en Rik Vermuyten (Lannoo).

Pad Thai met tofu
Wout Hendrickx, styling Debby De Mangelaere
Vleesvervangers

Het is lekker én duurzaam om vlees en vis af te wisselen met vegetarische producten. Echte vegans gaan zelfs voor een volledig plantaardig menu, omdat ze dat lekker en gezond vinden of omdat ze dierlijk voedsel uit hun leven willen weren. In bio vind je een boeiend en uitgebreid assortiment dat aan zowel (beginnende) vegetariërs als veganisten een heerlijk alternatief biedt.


2 pers.

Ingrediënten

  • 250 gr tofu
  • 125 gr rijstnoedels
  • 100 gr sojascheuten
  • 1 kop pijpajuin, heel fijn gesneden wit en groen
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • een handvol verse koriander, fijngesneden
  • 2 el sesamolie (of andere olie)
  • 1 tl zeezout
  • 2 koppen (175 gram) heel fijn geschaafde witte kool of spitskool
  • VOOR DE SAUS:
  • 1 el tomatenpasta
  • 2½ el shoyu of sojasaus
  • 3 el ahornsiroop
  • 3 el mirin (een Japanse zoete rijstwijn) of anders een droge sherry of witte wijn of rijstazijn met een snufje suiker
  • snuifje cayennepoeder
  • 2 el vers limoensap
  • 1 el zoete chilisaus
  • 2 el water
  • OM TE SERVEREN:
  • ½ kop geroosterde en gemalen sesamzaadjes
  • paar blaadjes verse koriander
  • limoenpartjes

Bereiding

  • Zet een pan met een ruime hoeveelheid gezouten water op het vuur en breng aan de kook.
  • Kook hierin (af en toe roerend) de noedels gedurende 5 minuten. De noedels zijn misschien nog niet helemaal gaar, maar dat hoort zo. Spoel af onder koud, stromend water.
  • Verwarm 1 el olie in de pan en voeg de tofu toe. Prak fijn met een vork, tot je een soort roerei verkrijgt. Voeg ½ tl zout toe en bak tot de tofu half krokant is, zo`n 7 minuten.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus.
  • Als de tofu klaar is, doe die dan in een kommetje apart. Verwarm 1 el olie in de pan en voeg de dungeschaafde kool toe alsook de andere ½ tl zout. Sauteer de kool een minuutje of 2, tot ze gaar maar nog knapperig is. Voeg de kool bij de tofu.
  • Verwarm de overgebleven olie in de pan en laat de knoflook even bakken, maar niet bruin worden. Voeg dan de pijpajuin en koriander toe. Roerbak even, tot ze wat slinken. Voeg de helft van de saus toe. Laat de saus goed verwarmen en voeg de noedels toe. Door ze aan de warme saus toe te voegen, komen de noedels weer los van elkaar. Probeer ze niet kapot te roeren.
  • Voeg het andere deel van de saus toe alsook de kool, de tofu en de sojascheuten. Roer(-bak) alles voorzichtig om.
  • Serveer onmiddellijk met geroosterde sesamzaadjes, blaadjes verse koriander en extra limoenpartjes als je dat lekker vindt.