Stoofpotje pompoen

Smeuïge pompoen en kikkererwten, aromatische saffraan, knapperige sperziebonen en pilafrijst: een veelzijdig stoofpotje!

Schermafbeelding 2016 04 07 Om 17 37 03
Camp Groenten Ligg
Groenten

Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!


4 pers.

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el gember, geraspt
  • 1/2 tl saffraandraadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 440 ml groentebouillon
  • 800 g pompoen, geschild, in blokjes
  • 1 blik (400 g) kikkererwten, gespoeld en uitgelekt
  • 200 g sperziebonen (diepvries), in stukjes
  • 1 tl honing
  • peper, zout
  • Garnituur: gehakte koriander
  • Bruine pilafrijst:
  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 4 kruidnagels
  • 5 kardemompeulen, gekneusd
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1/2 tl kurkuma
  • 3 laurierblaadjes
  • 300 g basmatirijst
  • peper, zout

Bereiding

  • Verhit de olijfolie in een pan.
  • Fruit de ui samen met knoflook, gember en specerijen gedurende twee minuten.
  • Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
  • Voeg de pompoen toe en laat zachtjes koken tot de pompoen gaar is (± 15 min).
  • Voeg de kikkererwten en bonen toe en laat nog 5 minuten zachtjes verder garen tot alles beetgaar is.
  • Meng de honing eronder en kruid met zout en peper.
  • Bruine pilafrijst
  • Fruit de ui, specerijen en laurierblaadjes in olijfolie gedurende 2 minuten.
  • Doe de rijst erbij en bak eventjes mee.
  • Voeg 725 ml koud water toe en breng aan de kook.
  • Laat 15 minuten zachtjes koken of tot al het water is opgenomen.
  • Kruid indien nodig met peper en zout.

Dit recept is van 'Heerlijk Puur'

Heerlijk Puur

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!

Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.