Hoe herken ik bio?

Je herkent bioproducten aan twee elementen: het biologische EU-label en het gebruik van de term "biologisch" of "bio". Die twee garanderen dat het product voldoet aan de Europese biowetgeving.

Als je de term 'bio' of ‘biologisch’ leest op een verpakking, mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese biowetgeving. Die geldt voor de hele Europese Unie. Biologische producten worden over de hele voedingsketen (van boer tot winkel) gecontroleerd.

Europees Biolabel Digitaal Gebruik

Biolabel

Verpakte bioproducten uit Europa dragen altijd het Europese biolabel. Dat is verplicht. Het garandeert meteen dat het product voldoet aan de Europese regels.

Bij onverpakte bioproducten zoals groente en fruit kan je kijken naar de kistkaart. Die hangt aan de kist waarin de groenten of het fruit worden verhandeld en veel winkels presenteren hun koopwaar in de kist. De kaart vermeldt van welk bedrijf het product afkomstig is. Bij biologische groente en fruit staat ook steeds het woord ‘biologisch’ vermeld.

Wat betekent de code?

Wil je weten uit welk land jouw bioproduct komt? Onder het label staat een code die er als volgt uitziet: BE-BIO-01. BE staat voor België, terwijl het laatste cijfer verwijst naar een van de vier erkende Belgische controle-organisaties. Op een buitenlands bioproduct vind je een controlecode met een zelfde structuur, beginnend met bijvoorbeeld NL of FR.

Bio Mijn Natuur - Biogarantie © Lisa Develtere

Andere labels

Naast het Europese label vind je vaak nog andere biolabels, zoals het Belgische Biogarantie®. Dat zijn vaak nationale labels, die aan voedselproducenten nog extra criteria opleggen, bijvoorbeeld wat betreft eerlijke prijs, water, energie of transport.

Wil je meer weten over producten van buiten Europa, lees dan Hoe gebeurt de biocontrole buiten Europa?