Waarin verschillen verwerkte bioproducten van niet-bioproducten?

De biosector wil zo natuurlijk mogelijk werken. Verwerkte producten moeten genoeg voedingswaarde en smaak van zichzelf hebben, en dus bevatten ze zo weinig mogelijk toevoegingen. De Europese biowetgeving ondersteunt dat idee: het gebruik van additieven, hulpstoffen en technieken is beperkt. Bovendien moet 95 procent van de ingrediënten van biologische oorsprong zijn. Ingrediënten op basis van ggo's zijn niet toegelaten.

Veel van het voedsel dat we dagelijks eten is vooraf bewerkt. Van de grondstoffen die de boer levert, maakt de voedingsindustrie eetwaren als houdbare melk, kaas, brood, bier, vleeswaren, fruitsap, groenteburgers, koekjes, enzovoort.

De biosector wil zo natuurlijk mogelijk werken en is van mening dat verwerkte producten genoeg voedingswaarde van zichzelf moeten hebben. Verwerkte producten bevatten dus zo weinig mogelijk toevoegingen. Dat principe vind je ook terug in de Europese biologische wetgeving. Iedereen die verwerkte bioproducten wil aanbieden, moet zich houden aan deze regels.

Het Hinkelspel - Bio Mijn Natuur © Joachim De Wilde bij Kaasmakerij Het Hinkelspel

Ingrediënten

Een van de regels is dat een product pas bio genoemd mag worden als minstens 95 procent van de landbouwingrediënten biologisch gecertificeerd zijn. Geen 100 procent, want een aantal landbouwingrediënten zijn momenteel niet (voldoende) in biovariant te krijgen. Dat gaat bijvoorbeeld om rijstpapier of zonnebloemolie.

Voor zo'n 30 zeldzame ingrediënten - allemaal opgelijst in de wetgeving - mag een verwerkend bedrijf dus de niet-biologische variant gebruiken. Maar dat gangbare ingrediënt mag, samen met de eventuele andere gangbare ingrediënten, niet meer dan 5% uitmaken van het eindproduct.

Wat zeker niet mag, zijn ingrediënten afkomstig van genetische manipulatie.

Additieven beperkt

Puur voedsel betekent ook dat het verwerkend bedrijf zo weinig mogelijk stoffen toevoegt. Het aantal toegelaten additieven in bio – je kent ze beter als de E-nummers – is dus beperkt.

Sommige stoffen zijn noodzakelijk, dus helemaal geen additieven is onmogelijk.

Helemaal geen additieven is ook in bio onmogelijk, omdat sommige stoffen noodzakelijk zijn om een bepaald product te kunnen maken.

De algemene regel in bio is dan ook dat alleen essentiële additieven toegelaten zijn. Bovendien legt de wetgeving in strikte voorwaarden vast waarvoor de additieven gebruikt mogen worden en in welke hoeveelheid.

Bewaarmiddelen, smaakversterkers, kunstmatige aroma's of kleurstoffen: je vindt ze niet terug in bioproducten. Natuurlijke aroma's mogen wel. De toegelaten additieven staan opgelijst in de Europese biowetgeving.

Bio Mijn Natuur - La Vie Est Belle © Lisa Develtere bij La Vie Est Belle

Hulpstoffen

Daarnaast gebruiken verwerkende bedrijven ook tal van technische hulpstoffen. Dat zijn stoffen die tijdens de bereiding worden gebruikt voor een bepaald doel, maar geen ingrediënt zijn van het uiteindelijke product. Een beperkt aantal van deze hulpstoffen is toegelaten. Zo regelt citroenzuur of melkzuur de zuurtegraad van het pekelbad dat gebruikt wordt bij de bereiding van kaas.

Ook water en zout zijn altijd toegelaten; dat zijn niet-agrarische ingrediënten.

Tot slot zijn niet alle bestaande technieken toegelaten. Zo kan doorstraling niet in bio. Doorstraling is een manier om eten langer houdbaar te maken door het te bestralen met röntgen- of gammastralen. Over het algemeen geldt dat biologische, mechanische en natuurlijke methodes om voedsel te bereiden de voorkeur krijgen op chemische processen.

Meer vragen over 'Lekker puur'