Beleef bioboerderij De Kollebloem

19.09.2019

Ontdek dit biodynamisch tuinbouwbedrijf tijdens lezingen in de yurt, rondleidingen op het veld en een kooksessie met een getalenteerde chef. 


Antoine en Leen telen op een kleinschalige en duurzame manier streekeigen groenten. De seizoen vormen de rode draad: het enthousiasme van de zomer, de oogst in de herfst, de rust en stilte van de winter en het nieuwe leven in de lente. Van familiebedrijf ging de Kollebloem over naar een coöperatieve met steeds meer inbreng van anderen. De Kollebloem levert groentepakketten af in eigen streek, heeft een eigen boerderijwinkel en werkt samen met collega-boeren uit de regio.

Maar ze doen ze meer dan alleen groenten kweken. Om hun ervaringen te delen organiseren ze ook activiteiten op de boerderij.

Programma

  • 09.30u. Verwelkoming, toelichting programma
  • 10.00u.-12;30u. keuze workshop 1
  • 12.30u.-14.00u. lunch, vrij bezoek aan de winkel
  • 14.00u.-16.00u. keuze workshop 2
  • 16.00u. vieruurtje
  • 16.30u. Einde

Workshops

  1. Biografiek: Leen gaat in gesprek met een 8 tal mensen rond Biografisch werk.Wat is Biografiek? Hoe kom je tot je ware krachten? Welke weg is voor mij weg gelegd? Aan de hand van oefeningen, teksten en gesprekken krijgen de deelnemers een zicht op wat Biografiek is en wat het kan betekenen in de verdere levensloop.
  2. Rondleiding boerderij: Antoine doet een rondleiding op de boerderij met een 15 tal mensen. Hierbij wordt het land aandachtig bekeken. Er wordt met zorg gesproken over het belang van vruchtwisseling en compost. Er zal ingegaan worden op de vraag wat biodynamische landbouw nu eigenlijk is en waarvan het verschilt van de klassieke vormen van landbouw.

    Mensen krijgen de kans om de boerderij helemaal te ontdekken, zullen vragen kunnen stellen over de verschillende teelten en maken misschien wel kennis met voor hen onbekende groenten. 

3. Keuken: Bereiden van de maaltijd. De groep die deze sessie kiest, zal in de voormiddag verantwoordelijk zijn voor het middagmaal. De groep in de namiddag maakt het vieruurtje.  Maximum 10 personen Samen met een getalenteerde kok, maken jullie kennis met verschillende seizoensgroenten. Voor velen misschien ook een inleiding in de vegetarische keuken.

4. Yurt: Vorming over de Kollebloem door Lindsay. Verdiepend gesprek met maximum 17 mensen. Hierbij wordt de Kollebloem voorgesteld aan de hand van een presentatie. We kunnen ingaan op verschillende thema’s. Zo wordt het aspect van de korte keten verder toegelicht. Komt aan bod waarom De Kollebloem een zorgboerderij is en wat wij willen bijdragen aan de wereld. We gaan in gesprek over de vrije grond, gezonde voeding en thema’s die jullie aanhalen.  

Inschrijven verplicht. 

Inbegrepen: 2 workshops, lunch en 2 drankjes, koffie/thee in voor- en namiddag, vieruurtje, water tijdens de dag   
Niet inbegrepen: vervoer

Basisprijs: 70 euro
Leden S-Plus: 55 euro 

Locatie

Bioboerderij De Kollebloem
Doornstraat 30, 9550 Sint-Lievens-Esse

Datum/tijdstip

Donderdag 19 september 2019 van 09:00 - 17:00

Prijs

70 euro /Leden S-Plus: 55 euro

Facebook evenement

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.