Info avond: Boeren voor de toekomst - Voedende Landbouw Voor Iedereen?

15.11.2018
In categorie

Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. De boeren en boerinnen van De Kollebloem geven hun reactie vanuit de praktijk.


De landbouw komt de laatste jaren vaak heel negatief in beeld : voedselschandalen, negatieve impact op het milieu, industrialisering en schaalvergroting, uitstroom van boeren die het niet meer zien zitten, …

In grote lijnen klopt dat wel, en velen maken zich – terecht – zorgen, maar we mogen het beeld vandaag wel wat bijstellen. Er is een uitweg uit de impasse, en de eerste bedrijven zijn er al die een toekomstgericht spoor trekken : boerderijen die lokaal en milieuvriendelijk kwaliteitsvoedsel telen, die de samenleving veel meer bieden dan enkel voeding, en waar de toekomst verzekerd is.

Koen Dhoore, lesgever bij bio opleidingscentrum Landwijzer neemt jullie mee in een mogelijk toekomstverhaal voor een voedende landbouw voor iedereen. 

De boeren en boerinnen van De Kollebloem geven hun reactie vanuit de praktijk.

Nadien kunnen vragen gesteld worden bij een drankje.

Locatie

De Kollebloem (in de yurt)
Doornstraat 30 , 9550 Sint-Lievens-Esse​

Datum/tijdstip

Donderdag 15 november van 19 tot 22 uur

Prijs

Gratis

Website

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.