Kom naar de Velt-markt ANDERS

16.03.2019

Velt en Voedsel Anders doen het samen "anders". Ze kijken over muren, zoeken inspiratie uit Gent, en reiken de hand naar ecologische initiatieven. Ontdek, debatteer en zoek hoe jij mee het verschil kan maken.


Ontdek het programma:

 • Openingspanel: VOEDSEL ANDERS OP HET MENU: JA, MAAR HOE?
  De vleesconsumptie vermindert, bio boomt en de korte keten geraakt bekend. Almaar meer mensenwerken aan ‘Ander Voedsel’: we noemen dit agroecologie. Waar staan we vandaag en wat zijn de uitdagingen? Wat is nodig om iedereen, van beleid tot burgers, te overtuigen van de noodzaak van een ander voedselsysteem? En wie moet daarbij welke rol opnemen?

  Moderator: Steven Vromman
  Met volgende sprekers: Tine Heyse, Schepen Gent, Tjerk Dalhuisen, Voedsel Anders Nederland, Lieven Bauwens, Pomona, Tijs Boelens, De Groentelaar
 • Debat: De zaak van de Grond – Hoe actie ondernemen als burger?
  Onze landbouwgrond staat onder druk. Grond verdwijnt onder het beton of is onbetaalbaar omdat investeerders zich op de grondmarkt begeven. Landbouwers hebben moeite om nog grond te vinden. Wie zal er in de toekomst ons voedsel produceren? In deze interactieve workshop krijg je een beter beeld van de grondproblematiek en onderzoeken we aan de hand van concrete voorbeelden wat de burger concreet kan doen?

  Met volgende sprekers:  Adje van Oekelen, Verantwoordelijke Beweging en Communicatie bij De Landgenoten Hanne Flachet beleidsmedewerker bij FIAN Belgium Laurence Claerhout, korte keten activiste & sociaal ondernemer bij Linked.Farm en VANIER Annelies Marchand, Boerin bij De Vierklaver
 • Gesprek: agro-ecologie biedt autonomie
  Hoe autonoom kan een Filipijnse inheemse gemeenschap nog leven in een sterk geliberaliseerd land? Zij zien hun agro-ecologische praktijken bedreigd door de komst van bedrijven die heel andere plannen hebben met hun grond en wat eronder zit. Hoe maken zij samen een vuist tegen zoveel onrecht? En wat is de rol van de overheid? Maak kennis met Maricres Paquera Pagaran van ALCADEV en Norma Luza Ampis van TRIFFPS: zij vertellen ons uit eerste hand hoe zij hun strijd voor autonomie voeren. #agroautonomynow! 
 •  Lezing: Is er nog plaats voor vlees en zuivel op het menu van 2050?
  In opdracht van Greenpeace bestudeerde de UCL onder leiding van Prof. Philippe Baret enkele scenario’s voor de ontwikkeling van de Belgische veeteelt in 2050. Tijdens deze workshop presenteren we de resultaten van dit onderzoek en gaan we hierover in debat met enkele mensen uit het werkveld.

  Met volgende sprekers:  Anton Riera, UCLouvain Sebastien Snoeck, Greenpeace Jos Declercq, Natlandhoeve
 • Panelgesprek: Veilig, gezond én duurzaam voedsel: gaat dat lukken?
  In de huidige maatschappij zorgt de kijk vanuit voedselveiligheid, met een angst voor de aanwezigheid van ongewenste stoffen, voor een verlies van het bredere plaatje: voedingswaarde, duurzaamheid, dierenwelzijn, … Tijdens het debat worden 3 actuele thema’s voorgelegd aan ons panel: de vrije uitloop bij dieren, de consumptie van rauwmelkse producten en het verhittingsproces bij zetmeelrijke producten. Nieuwsgierig? Kom luisteren en ga mee in debat!

  Met volgende sprekers: Lieve Vercauteren, Directeur bij BioForum Vlaanderen Bert De Caluwe, Section Manager Organic bij TÜV NORD Integra, controle-organisatie voor de biologische en niet biologische landbouw en voedingsindustrie. Samya Aweis, Certification Manager bij Quality Partner, controle-organisatie voor de biologische en niet biologische landbouw en voedingsindustrie. Renaat Devreese, biologische geitenboer en kaasmaker bij ’t Reigershof.  
 •  Terroir van de Lage Landen
  Een breed smakenpallet creëren vanuit lokaal geteelde ingrediënten is een trend waar steeds meer groenterestaurants en ondernemers op inzetten. Ook Steven Desair wil via dit concept mensen leiden naar duurzame voeding. Hij is de bezieler van het project ‘Terroir’ waarin hij het verleden, heden en toekomst van lokale voeding wilt verbinden. Hij getuigt wat Terroir betekent en hoe hij als ondernemer zijn droom wil waarmaken.
 • En nog zoveel meer: Ontdek alles over lokale, seizoensgebonden biologische bloemen en over het belang van biologische bloembollen, kom zaden ruilen, leer permacultuur kennen.... Ontdek, debatteer en zoek hoe jij mee het verschil kan maken!

Route? 
KASK - Bijlokesite in Gent (Godshuizenlaan). Tramhalte Bijlokehof of op 15 minuten wandelen van het station Gent-Sint-Pieters

Ontdek het programma in pdf. 

velt-markt2019_websitebanner_0.png#asset:135835

Locatie

KASK - Bijlokesite in Gent
Godshuizenlaan, 9000 Gent

Datum/tijdstip

Zaterdag 16 maart 2019 van 10 u tot 17 u

Prijs

5 euro per persoon

Website

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.