Abonneren op bio, recht van bij de bioboer

31.07.2015
11233587 818921478157423 5338902636147704859 O © Bioboerderij 't Ambrozijn

Je wekelijkse boodschappen recht van bij de bioboer, op abonnement? Ja hoor, dat blijkt steeds populairder, want het is gemakkelijk, ecologisch en eerlijker voor de boer.


Waarom recht van de boer?

Mensen willen opnieuw meer ‘echt’ eten: van dichtbij, van het seizoen, met een verhaal, met extra veel smaak en versheid, onbespoten en uit volle grond. In de korte keten bepaalt de boer zelf meer de prijs, in zijn rechtstreekse lijn met de consument. Er bestaan verschillende manieren om ‘kant-en-klare pakketjes’ recht van bij de boer te kopen.

Rs13203 130912 Claeys 001 Hr Scr © Frank Toussaint bij bioboerderij 't Ambrozijn

De korte keten: recht van de boer

Je kan lid worden van een CSA-boerderij, waar een groep klanten zich voor een heel jaar inschrijft om de oogst rechtstreeks af te nemen van één specifieke boerderij. Het engagement dat de boer bij CSA krijgt is maximaal. Maar ook als je je abonneert op bio, help je de boer aan stabiele en eerlijke verkoop.

‘Een paar uur nadat de groenten zijn geoogst, heb jij ze al in handen’

Hoe werkt een abonnement?

Meestal gaat het zo: je neemt een abonnement (waar je op elk moment uit kan stappen) en je haalt wekelijks een zak of doos vol lekkers af in jouw afhaalpunt in de buurt. Een afhaalpunt kan zijn: een biowinkel of andere voedingswinkel, een boekenwinkel, een bibliotheek, een kantoorplek, een school, een café of restaurant, enz. Meestal is dat ook op één of meerdere vaste momenten per week, bijvoorbeeld op maandagavond en donderdagmiddag. Of je haalt niet af maar je krijgt aan huis geleverd. Sommige afhaalpunten zijn ook bij enthousiaste particulieren thuis. Er zijn boeren die het zelf komen brengen, maar er zijn ook initiatieven die de logistiek zelf regelen, waardoor de boer meer tijd heeft om te boeren.

Je krijgt groenten en fruit van het seizoen: sommige zijn oude vertrouwden, anderen juist onbekend of vergeten. Om je op weg te helpen of variatie in de keuken te brengen, zitten er vaak kooktips of recepten bij een pakket. Hoe dan ook, de inhoud van je pakket bevat het beste van het seizoen. Samen in een tas, kist of doos, voor jou samengesteld. Je hebt ze besteld online en een paar uur nadat ze worden geoogst, heb jij ze al in handen.

Vind biopunten in je buurt. Zoektip: kies 'afhaalpunt'.


Voedselteams

Ken je Voedselteams? Het is een vzw die burgers samenbrengt in meer dan honderd lokale teams. Meestal kan je wekelijks een bestelling afhalen bij je Voedselteams-afhaalpunt. Om de zoveel tijd help je eens mee tijdens zo’n avond. Voedselteams hanteert criteria voor het selecteren van een lokale boer. Voor groenten is het overwegend bio, voor de andere producten zoals fruit, zuivel en brood, is dat niet steeds het geval.

12017547 504019866428204 2626563073035862665 O © Voedselteams


Buurderij van Boeren & Buren

Over gewaaid uit Frankrijk (daar heet het La Ruche qui dit oui) is er ook Boeren en Buren; zij noemen de lokale groep consumenten knipogend een ‘buurderij’. De verantwoordelijke van de buurderij bepaalt de criteria en kiest de boeren zelf; het aandeel bio kan dus per buurderij sterk verschillen. Bij Boeren en Buren bestel je ook online, maar je haalt het op van de wekelijkse markt, waar je ook de boer ontmoet.

Buurderij © Boeren en Buren


Maaltijdpakketten aan de deur geleverd

Nieuw en groeiende tevens, zijn de concepten die in feite voor jou volledige boodschappen doen en je kookplanning regelen, zoals KOOKmakkelijk.be en Smartmat. KOOKmakkelijk biedt alle groenten bio en de rest gedeeltelijk bio. Smartmat gaat voor ruim één derde biologisch. Deze leveranciers werken zoveel mogelijk met producten rechtstreeks van de boer. Handige recepten vergezellen je pakket: lekker gemakkelijk en ook effectief tegen voedselverspilling op huishoudelijk niveau.

Schermafbeelding 2016 05 13 Om 15 03 28 © Smartmat


Recht van bij de boer

Ook de Vlaamse overheid wil de consument stimuleren om in de korte keten te kopen. Daarvoor onderhoudt ze de webgids Recht van bij de boer, waar ook bioboerderijen op te vinden zijn.

Op deze website vind je ook gemakkelijk bioboerderijen in je buurt. Vind biopunten in je buurt. Zoektip: kies 'afhaalpunt'.

Thumb 80 Auto 15F1Df3E502019Dd6386589Cd169962E © Recht van bij de boer


Ook biologisch vlees

Het biolabel biedt garanties voor biologische veehouderij, met strenge controles erbij. Biologisch vlees vind je in bijna alle supermarkten en biowinkels: rund, varken, kip; maar ook schaap, konijn en geit. Biovlees kan je ook rechtstreeks bij de bioboer bestellen. Deze boeren zijn kleinschalig en slachten bijvoorbeeld om de één of twee maanden. Je bestelt dan iets meer vlees dan je eenmalig in de winkel zou kopen, dat je kan bijhouden in de diepvries. Vaak biedt de rechtstreekse aankoop een prijsvoordeel en extra lekker vlees, maar bovenal kan het heel handig zijn om exact te weten hoe de dieren leven, wat ze eten, en wie de boer is. Voor de boer is het een garantie dat het volledige dier verkocht wordt. De ‘beste delen’ zijn vaak als eerste besteld, maar wie eerst komt, eerst maalt. Zo vermijdt deze boer dat enkel de beste delen een eerlijke prijs krijgen. Voorbeelden: Natlandhoeve, De Groene Boerderij, Herkenrodeboer, De Kijfelaar en De Steenovens.

Vind biopunten in je buurt.

Rs6001 Natlandhoeve 24 Scr © Kjell Gryspeert bij bioboerderij De Natlandhoeve
Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.