Bio aardbeien hebben een betere bestuiving

20.03.2012
713 4
In categorie

Je zou het haast vergeten, maar om fruit te kweken heb je bestuiving nodig. Voor die bestuiving heb je dan weer insecten nodig. De laatste jaren zijn er te weinig insecten die bestuiven, dus we hebben een probleem. Bio blijkt heel goed te scoren op vlak van bestuiving. Is dat geen vruchtbaar nieuws?


Een onderzoeksteam onder leiding van Georg Andersson van de Lund University in Zweden heeft gekeken naar het effect van de biologische teeltwijze in vergelijking met conventionele methoden op de bestuiving van aardbeien.

Wat blijkt? Het bestuivingssucces is beduidend groter bij de biologische producten. Er wordt gespeculeerd dat dit komt door een toename in het aantal bestuivende insecten of de diversiteit aan bestuivende insecten. Twee tot vier jaar na de overschakeling naar bio zie je al betere bestuiving. Een boer die overstapt naar bio hoeft dus niet al te lang te wachten op deze positieve effecten.

Dr. Andersson: "De resultaten suggereren dat biologisch telen de bestuivingsdiensten in het agrarische landschap zou kunnen verbeteren, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van duurzame biologische landbouw. De methode maakt het mogelijk om apart de samenstelling van het bodemtype en andere beïnvloedende factoren van de agrarische landschappen te meten om te kijken welke invloed dit heeft op het bestuivingssucces."

Bronnen: Physorg.com, Biojournaal.nl en eigen berichtgeving

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.