Bio wil groeien met een doel

“Applaus voor de groeicijfers van bio, maar we letten vooral op de kwaliteit van die groei,” zegt Kurt Sannen, voorzitter van BioForum Vlaanderen. “Sterkere ketens in de biosector zijn nodig voor blijvende groei.”
Ambitieus partnerschap tussen overheid, gangbaar en bio is nodig voor een duurzame toekomst. BioForum wil met haar partners streven naar een gezonde landbouw en voeding in Vlaanderen: leefbaar voor de producent, houdbaar voor het milieu en betaalbaar voor de consument.
Cijfers van Peeters onthullen consequente bioconsument
Vandaag stelde minister-president Peeters de groeicijfers van bio uit 2010 voor. De groei van productie en consumptie is blijvend: bio ontgroeit gestaag maar zeker haar nichepositie. Een grote groep consumenten bespaart tijdens economische crisis niet op eten, maar kiest consequent voor duurzaam voedsel. Smaak, gezondheid, diervriendelijkheid en milieu zijn de top vier redenen voor deze keuze. Eieren, groenten, brood en vleesvervangers zijn de populairste producten. De vraag naar vlees hinkt achterop deze groeicijfers. Het succes van campagnes zoals Donderdag Veggiedag en Dagen Zonder Vlees toont echter een groeiende groep ‘vleesbewuste’ consumenten, dus daar wordt nog groei verwacht.
Bio groeit
Uit het nieuwe rapport blijkt dat het aantal producenten en het areaal blijven toenemen in Vlaanderen. De verkoop van bioproducten hield het afgelopen jaar stand, en steeg zelfs licht in de niet-gespecialiseerde kanalen en de rechtstreekse verkoop. Er waren in 2011 maar liefst 282 biologische producenten actief in Vlaanderen. Dat zijn er 26 of bijna 10% meer dan in 2010. Het totaal areaal voor biologische landbouw steeg vorig jaar met 19%, en 89% van de gezinnen in ons land kocht in 2011 een bioproduct.
Groeien voor een gezonde landbouw
Dit mooi liedje moet lang kunnen duren, want: hoe meer bio, hoe meer duurzaamheid. Deze groei in cijfers is echter geen doel op zich, geen exclusieve graadmeter voor succes. Het gaat ook om de invulling die je geeft aan die groei, die vooral kwalitatief moet zijn. Een gezonde landbouw kan blijven duren, daarom gaan steeds meer mensen voor duurzaamheid. Duurzaam verzekert de toekomst van landbouw, milieu en maatschappij. BioForum Vlaanderen roept op om met sterke partnerschappen en ambitieuze plannen te streven naar deze duurzaamheid.
Bio helpt het beleid met duurzaamheid
Bio moet niet altijd ‘beter’ zijn, maar juist een inspirator voor gangbare landbouw om ook duurzamer te worden. BioForum feliciteert de landbouwsector met de reeds gemaakte prestaties. Wie duurzaamheid nastreeft, haalt profijt uit samenwerking met bio. Bio stoot minder CO2 uit, wat goed uitpakt voor het Vlaams Klimaatplan. Op biobedrijven is gemiddeld dertig procent meer biodiversiteit en een goede bodem- en waterkwaliteit. “Bio is beter voor de draagkracht van het ecosysteem”, stelde een studie van de UGent nog[1]. VN-rapporteur Deschutter stelt zelfs dat agro-ecologie, waarvan bio deel is, op termijn voordeliger is voor zowel producent, consument als overheid[2]. Vergeet ook niet economische duurzaamheid: de bioboer heeft door de rechtvaardigere prijsvorming meer kans op een stabiel inkomen.
Lees hier verder de volledige visie van BioForum Vlaanderen op deze groeicijfers.
Bron: eigen berichtgeving en Vlaamse overheid, departement Landbouw en Visserij
[1] (2008) Universiteit Gent De meerwaarde van bio opgebied van kwaliteit en gezondheid. Dit is een wetenschappelijk onderzoek naar feiten en perceptie.
[2] (2011) VN-Rapporteur Olivier Deschutter over het recht op voedsel. Hij kwam het afgelopen jaar vaak in het nieuws met zijn onderzoek naar agro-ecologie. Dit landbouwsysteem kan de wereld beter en goedkoper voeden op termijn.