Biotomaat bevat meer antioxidanten

05.09.2012
6436 15Cm Tomaat Los Sfeer
In categorie

Biologisch geteelde tomaten bevatten een hoger niveau aan polyfenolen dan conventioneel geteelde tomaten. Polyfenolen zijn antioxidanten die van nature in veel planten te vinden zijn. Onderzoekers tonen aan dat deze antioxidanten een gunstig effect hebben op de gezondheid.


Hoe komt de biotomaat aan meer polyfenolen? De wetenschappers denken dat dit verschil veroorzaakt wordt door de mest die gebruikt wordt in de biologische teelt. "In de biologische landbouw wordt geen mest met stikstof gebruikt. Hierop reageren planten door hun eigen verdedigingsmechanismen te activeren, waardoor het niveau aan antioxidanten in de plant toeneemt", zegt Anna Vallverdú Queralt van de universiteit van Barcelona. "Hoe meer planten te lijden hebben, hoe meer polyfenolen ze produceren", voegt Rosa M. Lamuela toe.

Eerder ontdekte dezelfde onderzoeksgroep, 'Research Group on Natural Antioxidants UB' van de universiteit van Barcelona, dat het niveau van polyfenolen in ketchup en sap gemaakt van biotomaten hoger lag dan in dezelfde producten met conventionele tomaten.

De consumptie van polyfenolen, natuurlijke antioxidanten van plantaardige oorsprong, wordt in verband gebracht met de preventie van hart- en vaatziekten, degeneratieve ziekten en kanker.

Voor het onderzoek is de tomatenvariëteit Daniela gebruikt. Met behulp van vloeistofchromatografie is haar profiel bepaald. Dankzij deze methode heeft de groep onderzoekers 34 verschillende verbindingen in de tomaten kunnen identificeren.


Bron bericht: Biojournaal.nl, link naar de studie zelf

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.