Biotomaat bevat meer antioxidanten

Biologisch geteelde tomaten bevatten een hoger niveau aan polyfenolen dan conventioneel geteelde tomaten. Polyfenolen zijn antioxidanten die van nature in veel planten te vinden zijn. Onderzoekers tonen aan dat deze antioxidanten een gunstig effect hebben op de gezondheid.
Hoe komt de biotomaat aan meer polyfenolen? De wetenschappers denken dat dit verschil veroorzaakt wordt door de mest die gebruikt wordt in de biologische teelt. "In de biologische landbouw wordt geen mest met stikstof gebruikt. Hierop reageren planten door hun eigen verdedigingsmechanismen te activeren, waardoor het niveau aan antioxidanten in de plant toeneemt", zegt Anna Vallverdú Queralt van de universiteit van Barcelona. "Hoe meer planten te lijden hebben, hoe meer polyfenolen ze produceren", voegt Rosa M. Lamuela toe.
Eerder ontdekte dezelfde onderzoeksgroep, 'Research Group on Natural Antioxidants UB' van de universiteit van Barcelona, dat het niveau van polyfenolen in ketchup en sap gemaakt van biotomaten hoger lag dan in dezelfde producten met conventionele tomaten.
De consumptie van polyfenolen, natuurlijke antioxidanten van plantaardige oorsprong, wordt in verband gebracht met de preventie van hart- en vaatziekten, degeneratieve ziekten en kanker.
Voor het onderzoek is de tomatenvariëteit Daniela gebruikt. Met behulp van vloeistofchromatografie is haar profiel bepaald. Dankzij deze methode heeft de groep onderzoekers 34 verschillende verbindingen in de tomaten kunnen identificeren.
Bron bericht: Biojournaal.nl, link naar de studie zelf