De bodem, de vergeten oplossing voor de klimaatverandering

De bodem is een vergeten maar krachtige klimaatvriend, want het kan enorm veel CO2 vasthouden. De landbouwmethode bepaalt of de bodem CO2 kan vasthouden. Veel gangbare landbouwtechnieken verergeren klimaatverandering, duurzame landbouwtechnieken kunnen ons juist helpen. De overheid moet landbouw steunen die koolstof in de bodem vasthoudt, vindt BioForum Vlaanderen.
Hoe zorgen we ervoor dat een bodem koolstof vasthoudt? Met een laagje organische compost op de bodem brengen we koolstof terug in de bodem. Of de bodem bewerken zonder diep te ploegen, zodat het bodemleven niet verstoord wordt. Groenbedekkers en grasland met vee dat er op graast, spelen ook een cruciale rol in de CO2-opslag. Een bodem die rijk is aan humus, slaat veel CO2 op en is onze beste klimaatvriend. Het FAO berekende dat slim bodembeleid de klimaatopwarming onder het kritieke punt kan houden!
’Een slim bodembeleid kan klimaatopwarming onder het kritieke punt houden’
Het gros van de steunmaatregelen gaat echter naar een landbouwpraktijk die de CO2-uitstoot vermeerdert! Een bodem die slecht behandeld wordt, is niet langer in staat om koolstof vast te houden. Monoculturen, diep ploegen, gebruik van kunstmest en chemisch-synthetische pesticiden zijn uiterst schadelijk voor het bodemleven en leiden tot een uitgeputte bodem.
Ook stoot de externe input die nodig is voor gangbare landbouw veel CO2 uit: de productie en het gebruik van kunstmest en chemische pesticiden brengt CO2 in de lucht. Biolandbouw en sommige gangbare boeren daarentegen, gebruiken geen kunstmeststoffen en pesticiden.
Steun van bovenaf
Omgekeerd zou onze overheid, zowel Vlaams als Europees, actief landbouwbedrijven moeten steunen die actief aan gezond bodembeheer doen. Deze boeren planten groenbedekkers, gebruiken compost, ploegen niet of ondiep, zetten grazend vee in en planten zelfs bomen bij op de boerderij. Landbouwpraktijken die we geheel of gedeeltelijk zien bij biologische boeren, maar die uiteraard ook toepasbaar zijn op gangbare bedrijven. Zij zorgen dus voor een bodem die koolstof vasthoudt.
‘Een gezonde bodem kan beter tegen extreme weersomstandigheden'
Bijkomende voordelen? Een gezonde bodem brengt gezonde gewassen voort en kan beter tegen extreme weersomstandigheden zoals hevige neerslag en droogte, die hoe dan ook meer te verwachten zijn door klimaatverandering. Doordat biolandbouw veel belang hecht aan de diversiteit van rassen en gewassen, is het ook beter bestand tegen onverwachte omstandigheden.