Fruitvliegen gezonder door biologisch dieet

05.04.2013
Schermafbeelding 2013 04 05 Om 13 54 45
In categorie

Uit een studie is gebleken dat fruitvliegjes die enkel biologisch voedsel gegeten hebben gezonder zijn dan vliegjes op een niet-biologisch dieet. Met de studie wilde men de potentiële gezondheidsvoordelen van biologisch voedsel versus niet-biologisch voedsel onderzoeken.


De studie werd uitgevoerd in het lab van SMU-bioloog Johannes H. Bauer aan de Southern Methodist University in Dallas. De fruitvliegjes die opgegroeid zijn met een dieet van biologische voedingsmiddelen presteerden beter in verschillende tests voor de algemene gezondheid. Fruitvliegen op bio-diëten toonden verbeteringen op het gebied van vruchtbaarheid en levensduur. "We weten niet waarom de vliegen op biovoeding beter scoorden. Daarvoor is verder onderzoek nodig, maar dit is een goede stap richting het begrijpen van de potentiële gezondheidsvoordelen van biologisch voedsel", aldus Ria Chhabra, een student aan de hogeschool die meewerkte aan het onderzoek.

De onderzoeksfocus lag op de relatie van voeding met levensduur, gezondheid en diabetes. De bevindingen van het onderzoek 'Organically grown food provides health benefits to Drosophila melanogaster' zijn gepubliceerd in het tijdschrift 'PLOS One'.

De fruitvliegen werden gevoed met bio- en niet-bio-producten die gekocht zijn bij een supermarkt. Ze kregen onder meer aardappelen, sojabonen, rozijnen en bananen. En ze kregen geen extra voedingssupplementen. De onderzoekers hebben de effecten van elk type voedsel onafhankelijk van elkaar getest en vermeden verstorende effecten van een gemengde voeding.

Bron tekst en foto: Biojournaal.nl

"Is organic better? Ask a fruit fly" - The New York Times

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.