Geen anti-schuimmiddel in bio

28.10.2013
Sandwiches Baksels Be 1024X768
In categorie

Op het radioprogramma Inspecteur Decaluwé vanochtend was er discussie over een vreemde stof in onze geliefde sandwiches: anti-schuimmiddel oftewel E900. Het zou geregeld voorkomen in sandwiches, maar het kan ook in andere dingen verwerkt zijn die we dagelijks eten, bijvoorbeeld confituren, vruchtensappen, frituurvetten, soep ...


Ook in bio?

Zulke E-nummers zijn dan wel officieel toegelaten, maar het gecombineerde effect ervan is vaak niet bekend, noch wat er gebeurt als je er best veel van eet. De beste manier om ze te vermijden, is door gecertificeerde biovoeding te eten. Want in biologische sandwiches, confituren, soepen, enz, zitten zeker geen van dit soort stoffen. In verwerkte bioproducten mogen bijna geen toevoegingen zitten, en zeker géén schadelijke of omstreden additieven. De enkele additieven die wel zijn toegelaten kennen strenge voorwaarden. Biovoeding ondergaat ook geen chemische processen, zoals het hydrogeneren van vetten.

Waarom anti-schuimmiddel?

Een artisanale bakker heeft meestal geen antischuimmiddel nodig voor zijn sandwiches, want hij strijkt zelf met de hand de sandwiches in met eierdooiers. Maar in een fabriek wordt dat ei of die eivervanger op de sandwiches gespoten, en dan is er wel een risico dat dat ei gaat schuimen. Vandaar dus E900. Nochtans heeft het geen voedingswaarde, mag je er maar een heel beperkte hoeveelheid van binnenkrijgen én zijn er ook industriële sandwiches die het niet bevatten. Het is dus blijkbaar niet eens nodig.

Bron: Radio 2, BioForum Vlaanderen
Nieuwsfoto: baksels.be

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.