Gunstig effect dierlijke mest op bodem aangetoond

14.06.2013
Rs5987 Natlandhoeve 10 Scr © Kjell Gryspeert
Runderen van de Natlandhoeve

Recent onderzoek toont aan dat gebruik van dierlijke mest voor een gezondere bodem zorgt dan kunstmest.


Het onderzoek richtte zich op een site in Darmstadt, Duitsland, met overwegend zandgrond. Gedurende 29 jaar ondergingen verschillende gebieden dezelfde vruchtwisseling, maar de grond werd bewerkt op drie verschillende manieren: met kunstmest, met dierlijke mest, en met mest afgewisseld met een mengsel van kruiden en mineralen (biodynamische bemesting).

Deze drie manieren van bemesting werden vergeleken op hun effecten op bodemleven, op koolstof, stikstof en zuur in de bodem. De grootste verschillen werden vastgesteld tussen de biodynamische methode en bemesting met kunstmest.

Een bioboer verrijkt zijn grond met compost, dierlijk mest en groenbemesters zoals klaver. Zo houdt hij de bodem niet alleen vruchtbaar, maar ook zuiver.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.