Herstellende biolandbouw kan klimaatverandering keren

Landbouw is wereldwijd verantwoordelijk voor meer dan tien procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en wordt daarom geviseerd. Toch kan landbouw juist een positieve rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Biolandbouw kan de CO2-uitstoot drastisch beperken door koolstofopslag in landbouwbodem.
Mitigatie: klimaatverandering beperken met bio
Willen we een redelijke kans maken om de opwarming van de aarde te beperken tot 1.5 °C, dan zal een beperking van de jaarlijkse CO2-uitstoot tot 41 Gigaton CO2 equivalent nodig zijn tegen 2020. Het Rodale-instituut (VS) doet sinds decennia vergelijkend onderzoek tussen enerzijds ‘gangbare’ landbouw die gebruik maakt van fossiele kunstmest, pesticiden en monocultuur en anderzijds biologische landbouw. Biologische landbouw, mits uitgevoerd volgens regeneratieve principes die het milieu verbeteren in plaats van het uit te putten, kan een groot gedeelte van onze CO2-uitstoot opnemen in de gewassen en vasthouden in de bodem.
'Met de regeneratieve praktijken uit de biolandbouw kunnen we CO2 vasthouden in de bodem'
Door deze regeneratieve biologische landbouw toe te passen op de helft van alle beschikbare landbouwgronden wereldwijd, wat in essentie goedkoop en makkelijk te implementeren is, is het volgens het veelbelovend onderzoek ‘White Paper’ haalbaar om die noodzakelijke beperking te halen. Ter vergelijking: de totale mondiale uitstoot van broeikasgassen bedroeg in 2012 52 gigaton CO2-equivalent.
Adaptatie: door bio beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering
Biolandbouw is veerkrachtig dankzij een grote agrobiodiversiteit. Een vruchtbare bodem vol humus kan zowel excessieve regenval als droogte beter aan. Biolandbouw koestert een grote diversiteit aan gewassen en rassen. Die grote genetische pool laat gewassen en dieren toe zich aan te passen aan wijzigende leefomstandigheden.
'Of we iedereen kunnen voeden zal in grote mate afhangen van ons vermogen om de bodems vruchtbaar te houden'
Bio is nodig om de wereld te voeden
Veel mensen stellen zich de vraag of de wereld gevoed kan worden, mochten boeren massaal biologische landbouwprincipes overnemen. Een rapport van de FAO uit 2009 stelt duidelijk dat biologische landbouw, ondanks een soms lagere productie, rendabeler is dan niet-biologische landbouw. Dit blijkt uit een literatuuronderzoek waarin 50 onderzoeken zijn gebundeld. Onze capaciteit om in 2050 negen en een half miljard mensen te voeden zal in grote mate afhangen van ons vermogen om de bodems vruchtbaar te houden.
Overigens is het belangrijk om te beseffen dat ons huidige agrarische systeem al veel meer voedsel produceert dan nodig is. Voor het uitroeien van wereldhonger is in de eerste plaats een verbeterde toegang tot voedsel nodig, niet simpelweg een verhoging van de productie.
Bio op de klimaattop in Parijs
IFOAM, de wereldwijde koepel voor biologische landbouw, brengt herstellende biolandbouw onder de aandacht van de onderhandelaars van de klimaattop in Parijs. Ook het initiatief 4/1000 - Soils for Food Security and Climate pleit voor gezonde landbouwbodems om klimaatverandering af te remmen. Dit initiatief wordt voorgesteld op de klimaattop, samen met andere activiteiten die IFOAM organiseert.
Lees meer
- Rodale Instituut: White Paper: Regenerende biolandbouw en klimaatverandering (pdf)
- IFOAM: Factsheet Bodem (pdf)
- IFOAM: Factsheet Bio en Klimaat (pdf)