Honger is geen technologisch, maar een politiek vraagstuk

07.03.2013
Afbeelding 6 © KVL/Creative Nature
In categorie

De redenering van de voorvechters van de intensieve landbouw toont dat ze niet weten wat de eigenlijke oorzaak van honger is. Dat zegt de Nederlandse emeritus hoogleraar Eric Goewie: "Honger is sociaal geproduceerd en wordt in stand gehouden door beleidskeuzes die uitgaan van de wetten van de vrije markt. Honger is dus geen technologisch, maar een politiek vraagstuk."


In een opiniestuk neemt emeritus hoogleraar Eric Goewie, verbonden aan de Universiteit van Wageningen, de verdediging van de biolandbouw op. Daarmee reageert hij op uitlatingen van enkele van zijn collega-wetenschappers van dezelfde universiteit waaronder professors Dijkhuizen, Rabbinge en Fresco, die beweren dat biologische landbouw de honger in de wereld bevordert, en “luxueus” en “emotioneel” is.

Hij verwijt zijn collega’s dat honger de enige rechtvaardiging is die ze ter verdediging van gewasbeschermingsmiddelen, genetisch gemodificeerde gewassen, kunstmest en dieronvriendelijke en intensieve voedselproductiesystemen aandragen. Volgens Goewie zijn hun argumenten ondoordacht of onjuist en zetten ze met hun afkeuring een maatschappelijk geaccepteerde en wetenschappelijk interessante productiewijze volledig buiten spel.

Ook wat betreft de honger in ontwikkelingslanden slaan de verdedigers van de intensieve landbouw de bal mis volgens Goewie: “Honger wordt niet veroorzaakt door te weinig productie. Rapporten tonen aan dat er genoeg wordt geproduceerd, maar dat het voedsel de hongerlijders niet bereikt.” Goewie wijst er bovendien op dat honger in stand wordt gehouden door beleidskeuzes gebaseerd op een blind geloof in de vrije markt, terwijl honger geen technologisch, maar een politiek vraagstuk is.

Lees het volledige opiniestuk op De Wereld Morgen.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.