Meer gezonde vetzuren in volle biomelk

19.02.2013
Melkboerin

Een nieuwe Amerikaanse studie toont aan dat biologische volle melk meer gezonde vetzuren bevat dan gangbare volle melk. Met name de hoeveelheid omega 3-vetzuren zou hoger liggen en de balans tussen de vetzuren zou beter zijn. De universitaire studie is uitgevoerd onder leiding van Prof. Benbrook van de Center for Sustaining Agriculture and Natural Resources van de Washington State University.


Volgens de studie wordt het hogere gehalte omega 3 in biologische volle melk verklaard door het feit dat biologische melkkoeien veel buiten zijn en daar gras en grasplanten eten. Gangbare melkkoeien die veel gras mogen eten, vertonen namelijk ook een hoger gehalte aan omega 3 in de melk. Gangbare melkkoeien krijgen vooral maïs als voeder, waardoor de melk veel omega 6 bevat, waarvan steeds meer wetenschappers zeggen dat de mens er teveel van binnen krijgt. De balans tussen omega 3 en omega 6 is cruciaal voor de gezondheid.

De onderzoekers stellen door deze studie dat het drinken van volle biologische melk voordelen biedt ten opzichte van de gangbare variant. Ze verwijzen naar lichaamsfuncties die sterk worden beïnvloed door gezonde vetzuren; denk aan de gezondheid van hart en vaten.

De stalen werden genomen bij de vele Amerikaanse bioboeren die leveren aan Organic Valley, een grote producent van biologische zuivel in de VS. Doordat de bioboeren op zulke verschillende locaties hun melk produceren, konden de onderzoekers telkens lokaal vergelijken tussen bio en gangbaar.

* * *

Bron: The New York Times

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.