Meer gezonde vetzuren in volle biomelk

Een nieuwe Amerikaanse studie toont aan dat biologische volle melk meer gezonde vetzuren bevat dan gangbare volle melk. Met name de hoeveelheid omega 3-vetzuren zou hoger liggen en de balans tussen de vetzuren zou beter zijn. De universitaire studie is uitgevoerd onder leiding van Prof. Benbrook van de Center for Sustaining Agriculture and Natural Resources van de Washington State University.
Volgens de studie wordt het hogere gehalte omega 3 in biologische volle melk verklaard door het feit dat biologische melkkoeien veel buiten zijn en daar gras en grasplanten eten. Gangbare melkkoeien die veel gras mogen eten, vertonen namelijk ook een hoger gehalte aan omega 3 in de melk. Gangbare melkkoeien krijgen vooral maïs als voeder, waardoor de melk veel omega 6 bevat, waarvan steeds meer wetenschappers zeggen dat de mens er teveel van binnen krijgt. De balans tussen omega 3 en omega 6 is cruciaal voor de gezondheid.
De onderzoekers stellen door deze studie dat het drinken van volle biologische melk voordelen biedt ten opzichte van de gangbare variant. Ze verwijzen naar lichaamsfuncties die sterk worden beïnvloed door gezonde vetzuren; denk aan de gezondheid van hart en vaten.
De stalen werden genomen bij de vele Amerikaanse bioboeren die leveren aan Organic Valley, een grote producent van biologische zuivel in de VS. Doordat de bioboeren op zulke verschillende locaties hun melk produceren, konden de onderzoekers telkens lokaal vergelijken tussen bio en gangbaar.
* * *
Bron: The New York Times