Onderzoek VN luidt alarmklok over chemische pesticiden

02.08.2013
Screen Shot 2013 08 02 At 10 29 30

Een onderzoek van de Verenigde Naties (VN) van begin 2013 vraagt aandacht voor de gezondheidsproblemen die het gevolg kunnen zijn van stoffen die de menselijke hormoonklieren verstoren. Wanneer deze stoffen in het lichaam terechtkomen, geven ze een verhoogd risico op borstkanker, niet ingedaalde teelballen, prostaatkanker, ontwikkelingsstoornissen in het zenuwstelsel van kinderen, aandachtsstoornissen en schildklierkanker.


Deze hormoonklier-verstorende stoffen, in het Engels de zogenaamde endocrine disrupting chemicals (EDCs), komen soms in de natuur voor maar vooral in synthetische vorm in chemische pesticiden, verzorgingsproducten, cosmetica en electronica. Je vindt ze ook als additieven en residuen in voeding.

Overal aanwezig

Dit onderzoek van de VN is het meest omvattende tot nu toe over het thema van hormoonklier-verstorende stoffen. De VN verklaart dat er betere opsporingsmethoden nodig zijn, alsook nog meer onderzoek over dit onderwerp. Ze vindt dit nodig omdat de hormoonklier-verstorende stoffen tegenwoordig overal aanwezig zijn en bovendien de bovengenoemde ziektes steeds vaker voorkomen.

Bio: strenge controle

Deze wetenschappelijke bevindingen geven een extra reden om voor bio te kiezen. Bij gecertificeerde biovoeding is er geen sprake van chemische pesticiden bij het productieproces. Als er voeding gecontamineerd is, dan is dit door toedoen van oncontroleerbare factoren zoals neerslag. Gelukkig controleert men daar voortdurend streng op en neemt men stalen.

Ook bij ecologische verzorgings- en kuisproducten met een keurmerk voor biologische cosmetica (kijk op www.labelinfo.be), kan je zeker zijn dat er geen schadelijke stoffen in zitten. Dat is beter voor je lichaam, dat van je kinderen, maar ook voor het hele leefmilieu, planten en dieren waarin deze stoffen terechtkomen.

* * *

Link naar het VN-onderzoek (Engelstalig)

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.