tips voor (h)eerlijk duurzaam feesten

21.12.2018
Schermafbeelding 2018 12 21 Om 14 27 20
Foto: Gent Fair Trade

Wordt jouw eindejaar (h)eerlijk en milieuvriendelijk? Ontdek hier tips voor aperitieven tegen voedselverspilling, het ecologisch inpakken van cadeautjes voor creatievelingen, cadeau-tips voor wie alles al heeft en een biologisch feestmaal met natuurlijk ook taart. 🥂🍰


Gent Fair Trade verzamelde in een brochure ‘Duurzaam en (h)eerlijk feesten’ leuke en verrassende tips om het eindejaar een duurzame toets te geven en die delen we graag met jou. 

Feestmaal met taart

  • Aperitief tegen voedselverspilling en maak smaakvolle en gezonde dips van geredde groenten. 45% van de groenten en fruit worden verspild, vaak om esthetische redenen: te groot, te klein, te krom... Met lokale biologische seizoensgroenten wordt het kerstdiner net iets lekkerder. Zoek in de Biopunten naar adressen met lokale biogroenten in de buurt. 
  • En als toetje? Kijk in de recepten onder rubriek zalige zoetigheden
  • Ontdek alles over biowijnen. Maak zelf verse limonade van biocitroenen of stel je mocktail samen met lekker fruit en biologische siropen met originele smaken. Neem een kijkje in onze recepten.
  • Vraag je gasten om vershouddoosjes mee te brengen naar het feest. Zo vermijd je dat overschotten afval worden, en kunnen gasten nadien lekker nagenieten. 
  • Liever uit eten? Kies voor een duurzaam restaurant of ecologische catering. Kijk in de rubriek 'resto & co' van onze biopuntengids om uit eten te gaan met biologische ingrediënten. 

Duurzame cadeautjes

  • Geef een stukje grond cadeau: Eén aandeel van De Landgenoten is goed voor 50 vierkante meter vruchtbare bodem en gezonde groenten. Bestel online en krijg meteen een digitale cadeaubon in je mailbox. Print deze uit, en je cadeau is klaar. Als dat geen warm cadeau is...
  • Geef je moeder eens een geit en je beste vriend drie kippen. Oxfam Pakt uit is een collectie originele geschenken in de vorm van een wenskaart die je kan geven. Door zulke kaartjes te schenken, steun je het project en breng je vrienden op de hoogte van de actie. De impact is dubbel! 
  • Heb je al een foute kersttrui? Neem eens een kijkje in de kringwinkel. 
  • Decoratie en cadeautjes inpakken voor creatievelingen? Kijk eens op pinterest en zoek naar 'diy sustainable party decoration' en je zal versteld staan van de mogelijkheden. 

Schermafbeelding-2018-12-21-om-14.46.05.png#asset:124507

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.