Valentijn: zelf gemaakt of iets lekkers om af te halen?

10.02.2021
Valentijn Header
Foto: Pexels
In categorie

Échte liefde gaat natuurlijk door de maag. Hoe zeg je beter ‘ik zie je graag’ dan door je favoriete knuffelcontact te verrassen met iets culinairs? Want dat verdient je favoriete persoon gewoon. De keuze is aan jou: homemade of iets lekkers om af te halen voor Valentijnsdag. 


Valentijn takeaway

Verschillende biologische speciaalzaken, hoevewinkels... hebben een Valentijn-aanbod. Je vindt er hartvormige koekjes of chocolade, heerlijke producten voor een ontbijt op bed, een flesje bio bubbels om samen te toosten, … We zetten er enkele op een rijtje waar je een bijzondere culinaire verleiding kan bestellen en afhalen. 

  • Bioshop De Zonnebloem, biedt een bio ontbijtbox of valentijngebakjes, Stadionstraat 3, 9190 Stekene. Bestel online.
  • De Wroeter bakt Valentijnkoekjes en Valentijnsgebak, Sint-Rochusstraat 8 3720 Kortessem. Bestel online.
  • Biobakkerij De Trog bakt broodjes in de vorm van een hartje met een toets van veenbes en chocolade. Te koop in de biowinkels.   
  • Loop een van de vele Oxfam Wereldwinkels binnen. Hun chocolade-assortiment is fair trade en een deel ervan ook biologisch. De truffels of pralines bijvoorbeeld: biologisch, fair trade & lekker. Ook in de vele biologische speciaalzaken vind je chocolade met meerwaarde: Belgisch, vegan, fair trade… 
  •  Magic Chocolates verrast met een ‘lovely valentine box’ vol hartjeschocolade. Bestel online.  
  • Al geproefd van een Gimber Hottie of een Virgin Gimber Mary? Gember is het basisingrediënt van alle alcoholvrije drankjes van Gimber. Te koop in de biowinkels. 
Valentijn Producten © De Trog (links), Magic Chocolates (rechts)

Verleidelijk voedsel

Wil je zelf wat maken voor Valentijnsdag? Dat treft: we hebben enkele lustopwekkende recepten voor je op een rijtje gezet. Met deze ingrediënten ga je een stomende avond tegemoet.

  • Witloof-salade met selder, veenbessen en amandelen - Al in de oudheid stonden amandelen en bleekselderij symbool voor vruchtbaarheid. 
  • Speltflensjes met chili  - Je hart klopt sneller, je begint te blozen en je krijgt het warm: dat is liefde! Of het effect van wat chilipeper, natuurlijk!
  • Chocolademousse speciaal – Pure chocolade geeft je libido een oppepper, want hier zitten anandamine en fenylethylamine, de zogenaamde ‘feel good-stofjes’, in. Volgens wetenschappers zorgen deze voor een gevoel van geluk, opwinding en euforie. En daar zeggen wij natuurlijk geen nee tegen!
Schermafbeelding 2016 04 07 Om 17 49 54

Vogelen in de open natuur?

Niets zo goed voor de romantiek als een heerlijk winterwandeling. Nog op zoek naar een date? Dan kan je gratis lid worden van de Facebookgroep ‘Ecodates’ van Velt waar ecologische singles elkaar kunnen ontmoeten. Tip: Ga samen vogels spotten op de bioboerderij. Wie weet komen nadien ook de vlindertjes... op een bioboerderij is er immers meer biodiversiteit.

20200727 Staycation Rijkbos Juni 2019Clienvandeneynde 149

Zaaien en oogsten voor een vruchtbaar jaar

Liefde is een werkwoord. Je moet dus geregeld zaaien om mooie dingen te kunnen oogsten. En als je dat letterlijk wil nemen: bij Ecoflora, Mijnbiotuin.be en in verschillende webwinkels verkopen ze biozaaigoed van de heerlijkste gewassen. 

Op Valentijn zie je talloze ruikers staan pronken in de huiskamers als bevestiging van liefde, maar de meeste biologische seizoenbloemen worden pas geoogst vanaf midden april. Gelukkig bestaat er een alternatief, dat nog véél leuker is als een doorsnee boeket.Je kan je je lief een bloemenabonnement, droogbloemen of een bloemenbon cadeau doen. Zo kan hij of zij een heel seizoen lang biobloemen gaan plukken. 

Bron: eigen bericht. 

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.