Multigraankroketjes +/-20st.

Tijdens de winter zoeken we vaak vanzelf meer warmte op. Met granen op het menu, bijvoorbeeld. Laat je verrassen door multigraankroketjes.

Puur V 050583 Granenkroketjes
Graan Basis Foto5 800X534
Granen

Granen vormen voor vele mensen in de wereld een basisvoedsel. Ze zijn afkomstig van grassen die vaak al duizenden jaren verbouwd worden. De twee granen die wereldwijd zeer vaak gegeten worden zijn rijst en tarwe, al dan niet verwerkt tot brood, noodles of gebak. In de biowinkel vind je een assortiment granen en pseudogranen om u tegen te zeggen. We zetten ze voor jou op een rij: welke graansoorten bestaan er, hoe gebruik je ze in de keuken, welke zijn van nature glutenvrij en welke verwerkte producten kan je ervan vinden? Een ontdekkingsreis!


4 pers.

Ingrediënten

  • 100 g volkorenrijst
  • 50 g gierst
  • 50 g quinoa
  • 50 g linzen
  • 800 ml water
  • 1 grote, zoete aardappel, in stukken
  • 1 venkel, fijn gesneden
  • 4 pijpajuintjes, fijn gesneden
  • arrowrootpoeder
  • 2 eieren
  • paneermeel of oud broodkruim
  • olijfolie, om te bakken

Bereiding

  • Meng de rijst, gierst, quinoa en linzen.
  • Spoel ze even onder stromend water en breng ze aan de kook in 800 ml gezouten water.
  • Laat verder op een laag vuurtje koken gedurende een half uurtje.
  • Stoof de zoete aardappel, venkel en wit van pijpajuin gaar in een beetje olijfolie en water.
  • Laat afkoelen. Stamp de groenten fijn en meng ze met de granen onder elkaar.
  • Breng op smaak met peper, zout, cayennepeper en het gesnipperde groen van de pijpajuintjes.
  • Vorm kroketjes van het mengsel en wentel ze in arrowrootpoeder.
  • Laat een uurtje opstijven in de koelkast.
  • Wentel de kroketjes door geklutst ei en daarna door het paneermeel.
  • Bak de kroketjes goudbruin in een bodem van olijfolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Lekker als (aperitief)hapje of als maaltijd met een slaatje erbij.

Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Heerlijk Puur

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!

Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.