Multigraankroketjes +/-20st.
Tijdens de winter zoeken we vaak vanzelf meer warmte op. Met granen op het menu, bijvoorbeeld. Laat je verrassen door multigraankroketjes.


Granen
Granen vormen voor vele mensen in de wereld een basisvoedsel. Ze zijn afkomstig van grassen die vaak al duizenden jaren verbouwd worden. De twee granen die wereldwijd zeer vaak gegeten worden zijn rijst en tarwe, al dan niet verwerkt tot brood, noodles of gebak. In de biowinkel vind je een assortiment granen en pseudogranen om u tegen te zeggen. We zetten ze voor jou op een rij: welke graansoorten bestaan er, hoe gebruik je ze in de keuken, welke zijn van nature glutenvrij en welke verwerkte producten kan je ervan vinden? Een ontdekkingsreis!
4 pers.
Ingrediënten
- 100 g volkorenrijst
- 50 g gierst
- 50 g quinoa
- 50 g linzen
- 800 ml water
- 1 grote, zoete aardappel, in stukken
- 1 venkel, fijn gesneden
- 4 pijpajuintjes, fijn gesneden
- arrowrootpoeder
- 2 eieren
- paneermeel of oud broodkruim
- olijfolie, om te bakken
Bereiding
- Meng de rijst, gierst, quinoa en linzen.
- Spoel ze even onder stromend water en breng ze aan de kook in 800 ml gezouten water.
- Laat verder op een laag vuurtje koken gedurende een half uurtje.
- Stoof de zoete aardappel, venkel en wit van pijpajuin gaar in een beetje olijfolie en water.
- Laat afkoelen. Stamp de groenten fijn en meng ze met de granen onder elkaar.
- Breng op smaak met peper, zout, cayennepeper en het gesnipperde groen van de pijpajuintjes.
- Vorm kroketjes van het mengsel en wentel ze in arrowrootpoeder.
- Laat een uurtje opstijven in de koelkast.
- Wentel de kroketjes door geklutst ei en daarna door het paneermeel.
- Bak de kroketjes goudbruin in een bodem van olijfolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Lekker als (aperitief)hapje of als maaltijd met een slaatje erbij.
Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.