Ragout van wintergroenten met polenta

Een verrassend ruime groenteaanbod voor in de winter. Pompoen, wortelen, witte bonen en nog veel meer!

Ragout
Salie gebruik je beter niet tijdens de zwangerschap of tijdens de borstvoeding omdat er oestrogeen-achtige stoffen in zitten. Ook bij mensen met epilepsie is salie af te raden. Maar de hoeveelheden salie in gerechten zijn wel veilig.
Camp Groenten Ligg
Groenten

Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!


4 pers.

Ingrediënten

  • 250 g pompoen
  • 1 koolrabi
  • 3 wortelen
  • 12 sjalotten
  • 250 g gekookte (grote) witte bonen
  • 1 blik tomatenblokjes
  • enkele blaadjes salie, gesnipperd
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele jeneverbessen
  • peper en zout
  • voor de polenta
  • 250g maïsmeel (polenta)
  • 4 x dit volume aan water
  • peper en zout
  • 4 el geraspte parmezaanse kaas
  • 2 el bieslook, gesnipperd

Bereiding

  • Snijd de groenten in ongeveer even grote stukken en stoof ze goudbruin in een beetje olijfolie.
  • Voeg de tomatenblokjes, laurier, jeneverbessen en salie erbij en laat 20 min. sudderen of tot de groenten beetgaar zijn.
  • Roer er de gekookte bonen onder en breng op smaak met peper en zout.
  • Breng ondertussen het water aan de kook en strooi er het maïsmeel in.
  • Laat een half uurtje zachtjes koken en roer regelmatig tot de polenta van de pan loskomt.
  • Er bestaat ook polenta die na 5 minuten al klaar is.
  • Breng op smaak met peper, zout, bieslook en parmezaanse kaas en laat even rusten.
  • Je kan de polenta ook nog op een bakblik uitstorten, laten opstijven, in stukken snijden en even bakken of grillen.

Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Heerlijk Puur

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!

Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.

Lorem ipsum

5 redenen om bio te kiezen

Lekker puur

Groenten uit volle grond, dieren die vrij naar buiten kunnen, brood dat de tijd krijgt om te rijzen. Biologische producten zijn puur en vol van smaak. Ze bekoren door hun kwaliteit en authenticiteit. Dat proef je!

Gezond genieten

Biologische producten zijn de vrucht van een zorgvuldig proces dat start bij een vruchtbare bodem of een gezond dier. Bij de verwerking van biovoeding zijn enkel een beperkt aantal additieven en toepassingen toegelaten. Zo leidt bio tot producten met een zuivere samenstelling en hoge voedingswaarde.

Goed voor het milieu

Met vruchtwisseling, natuurlijke bemesting en biologische bestrijding zorgt de bioboer voor een veerkrachtig ecosysteem dat ons allemaal ten goede komt: proper grondwater, bescherming tegen overstroming, tegengaan van klimaatverandering, natuurlijke beheersing van plagen… Bio gebruikt geen kunstmest, geen gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong en geen ggo’s.

Vriendelijk voor dieren

Biologische dieren eten voedzaam biologisch voer en krijgen de tijd om te groeien in een ruime zonverlichte stal waar ze vrij naar buiten kunnen. Een biologische veeteler kiest zijn rassen zorgvuldig om het gebruik van geneesmiddelen maximaal te beperken. De dieren - en consumenten - varen er wel bij.

100% toekomst

Een agro-ecologische aanpak biedt ons de beste garantie om de wereld te voeden, zonder de draagkracht van de aarde te overschrijden. Wie bio kiest, streeft naar een toekomst met tevreden boeren, rijke oogsten en gezonde mensen. Vandaag en morgen, voor iedereen.