Witloofsoep met bier
Vind je witloofsoep meestal nogal bitter? Dan zal dit hartig witloofsoepje met biobier jou zeker kunnen bekoren. Met witloof, sjalot en aardappel als powertrio voor een volwaardige maaltijd. Hij is echt zo lekker!


Groenten
Biologische groenten vind je in overvloed, zowel de klassiekers als ‘vergeten’ groenten. Knapperige wortel uit een gezonde bodem, bloemkool vol smaak. Tomaatjes en sla in de zomer en pastinaak in de winter: dan zijn ze op hun best. Bij de teelt van biogroenten begint alles bij een sterke, gezonde grond. Gewasbescherming van chemisch-synthetische oorsprong of kunstmest zijn uit den boze!
4 pers.
Ingrediënten
- 1 el boter
- 1 sjalot, fijngesneden
- 4 stronken witloof (± 400 g), grof gesneden
- 200 g aardappels (bloemige), in blokjes
- 1 kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie)
- 1/2 l groente- of kippenbouillon
- 100 ml witbier (bijvoorbeeld biologisch witbier van Brunehaut, Ginette...)
- rasp van sinaasappel
- nootmuskaat
- peper en zout
- extra: room
- garnituur: fijngesneden witloof
Bereiding
- Fruit de sjalot in de boter tot hij glazig is.
- Voeg het witloof, de aardappels en het kruidentuiltje toe en laat 5 min. stoven.
- Giet de bouillon en het bier erbij.
- Breng aan de kook en laat 15 min. zachtjes koken.
- Haal het kruidentuiltje eruit en mix de soep fijn.
- Kruid met sinaasappelrasp, nootmuskaat, peper en zout en voeg eventueel wat room toe.
- Garneer met reepjes witloof.
- Variant: vervang het bier door sinaasappelsap.
Dit recept is van 'Heerlijk Puur - Foto: Stefan Jacobs, recept: Debby De Mangelaere'

Bio Mijn Natuur verzamelde allerlei heerlijke recepten in Heerlijk Puur - Het ultieme kook- en handboek over biologisch koken. Koop biologische ingrediënten en geniet van de geuren, smaken en kleuren op je bord!
Receptfotografie: Stefan Jacobs, recept & styling: Debby De Mangelaere.